Årets förhandlingar om nedrustningsfrågor inom FN:s generalförsamling blev historiska. Staterna röstade igenom en resolution om att under nästa år inleda förhandlingar om ett internationellt avtal som förbjuder kärnvapen. Sverige röstade ja efter besked från utrikesminister Margot Wallström i oktober.
IKFF har arbetat för kärnvapennedrustning sedan bomberna föll över Hiroshima och Nagasaki 1945. Attackerna dödade över 200 000 människor och ännu vet ingen hur många liv som totalt gått förlorade till följd av exempelvis cancer från strålningen. Idag finns kärnvapen som är långt mer destruktiva än bomberna som släpptes över Japan. IKFF har i många år deltagit vid FN-förhandlingar och analyserat kärnvapenstaternas politik. Tillsammans med ny forskning leder det oss till en tydlig slutsats: en majoritet av världens kärnvapenfria stater måste gå före och förhandla om ett avtal som förbjuder kärnvapen. Det är ett nödvändigt steg för att öka trycket på kärnvapenstater att nedrusta och bryta dagens status quo. Avtal som förbjuder särskilda vapentyper leder till nedrustning.
Sedan förbudet mot antipersonella landminor i slutet av 90-talet har till exempel mer än 49 miljoner minor nedrustats. Avtal förändrar normer och påverkar även de stater som inte går med, vilket exempelvis klusterkonventionen visat. Inför omröstningen i FN skrev kärnvapenöverlevaren Setsuko Thurlow ett brev till försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Margot Wallström. Setsuko tvingades se sitt syskonbarn Eiji dö i svåra plågor efter bomben över Hiroshima. Eiji blev fyra år. Setsuko skriver: ”Låt oss ta detta tillfälle att förbjuda kärnvapen medan jag och andra överlevare fortfarande kan få uppleva det. Ni har makten att få detta att hända. Jag ber er att använda den”.
Kärnvapen är det enda massförstörelsevapen som ännu inte har förbjudits. Under 2017 har Sveriges regering möjligheten att vara med och skriva historia.
Följ Setsukos vädjan och ta den!