Aldrig har jag sett en företagsetablering bli så omfamnad som Lalandias i Motala. Kommun, näringsliv, invånare, alla jublar och bubblar av förväntan.

Jag gör det också, jag ser i Lalandia bara enorma möjligheter för Motala och Östergötland.

Och inte blir förhoppningarna mindre av uttalanden som det kommunstyrelsens ordförande Camilla Egberth (S) gjorde till MVT under studiebesöket på Lalandia i Billund:

Artikelbild

| Bostadsbristen i Motala är akut, fler bostäder behöver planläggas och byggas i kommunen. "Rätt hanterat, det vill säga snabbt hanterat, kan kommunen de kommande åren lägga grunden till att början på 2020-talet blir början på en ny storhetstid för Motala." skriver Christer Kustvik.

– Jag är övertygad om att det här ska bli av!

Ja, en sak är säker, blir det inte av, skulle Lalandia av någon anledning dra sig ur, skulle det ge hela Motala tidernas baksmälla.

För oss som följer utvecklingen från sidan, som inte har absolut insyn i förhandlingarna mellan kommunen och Lalandia, så syns ännu inga hinder. De senaste dagarna har vi rapporterat om hur kommunen säkrat stora delar av de cirka 30 000 kvadratmeter som behövs för projektet, intill Folkets park i Varamon, så även där ser det ljust ut.

Så är allt bara guld och gröna skogar vid Vätterns strand just nu?

Nej, bristen på bostäder är fortsatt akut.

Kommer det problemet lösas av Lalandias etablering?

Nej, absolut inte, snarare tvärtom.

Motala växer så det knakar, invånarantalet stiger och småföretagandet blomstrar, och bostadsbristen blir värre för varje dag som går. En miljardetablering som Lalandia, som beräknas sysselsätta 500 personer, inklusive visstidsanställda, riskerar att göra det problemet än värre.

Så medan hela Motala väntar på besked om Lalandia, kommundirektör Peter Ingesson säger att affären kan gå i lås före sommaren, så är det av högsta prioritet att kommunens tjänstemän trycker gasen i botten och planlägger nya bostäder i en sällan skådad hastighet.

Annars riskerar det att bli som i Billund där många av Lalandias anställda bor på annan ort.

Ska Motala dra maximal nytta av den här miljardinvesteringen måste kommunen erbjuda bostäder till de som vill bo här.

Rätt hanterat, det vill säga snabbt hanterat, kan kommunen de kommande åren lägga grunden till att början på 2020-talet blir början på en ny storhetstid för Motala.

Om fem år, då vi förhoppningsvis tar premiärdoppet i Lalandia i Varamon, vet vi om Motala kommun lyckades.