Emmilie Engström

Emmilies kakburk

Emmilie Engström är till vardags Vadstenareporter på MVT. Fritiden ägnar hon gärna åt bakning. Här tycker hon till om smått och gott och delar med sig av sina erfarenheter inom området.

 

Ett lyckat bröd

Förra helgen bakade jag franskbröd. Så himla gott och lyckat! Det tog en halv dag att göra, men det var det verkligen värt! 

En solskenshistoria

Mumsiga munsbitar, vad har vi här då om inte vaniljbullar, även kallade solskensbullar. Så gott! Den här bilden är faktiskt fem år gammal. Jag hittade den när jag satt och bläddrade bland bilder på Facebook. Jag och min lillasyster tog oss an Leila Lindholms recept på de här klassiska och lyxiga bullarna. Prova dem!

En klassiker i hyllan

"Sju sorters kakor" är väl egentligen ett måste för en bakfantast som jag, men konstigt nog har den inte hittat hem till mig - förrän i helgen. Jag var på bokhandeln på i-huset (fd Ikano-huset) och letade efter nån rolig bakbok. Då fick jag syn på den här klassikern. 99 kronor fattigare lämnade jag butiken, nöjd och entusiastisk över köpet och den nya inspirationen. Jag och maken bakade varsin kaka ur den igår. Resultatet från den bakningen kommer på bloggen senare.

När planen misslyckas

Plan A: Baka snurrade choklad- och vaniljkakor. Plan misslyckad.
Plan B: Gör klassiska schackrutor. Plan misslyckad.
Plan C: Gör det bästa utifrån förutsättningarna. Plan slutförd.
Resultat: Klassisk kaka i nytt format.

Emmilies marmorerade gaffelkakor
30 st, ugn: 200 grader.

Du behöver:
200 g smör, rumsvarmt
½ dl socker
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakaor

Gör så här:
1. Blanda smör, socker och mjöl till en jämn deg. 
2. Dela den i två delar och smaksätt den ena med kakao och den andra med vaniljsocker.
3. Ställ i kylen 30 minuter.
4. Rullar varje deg så att de blir cirka 40 cm långa. Lägg den ena ovanpå den andra och skär rullen i 30 delar. 
5. Rulla till små bollar och lägg på plåt. Tryck till varje kaka med en gaffel.
6. Grädda i ugnen i 8-10 minuter. 

 

 

 

Fyllda Pollykakor

Jag har tröttnat på att bara baka sockerfritt, så här kommer ett "vanligt" recept igen :) 

Fyllda Pollykakor
40-50 st, ugn: 200 grader

Du behöver:
120 g smör
1 dl brunt farinsocker
5 dl vetemjöl special
1 ½ dl kakao
1 tsk bikarbonat + ½ tsk salt
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk ljus sirap
½ påse Polly (det går även bra med Dumle eller marshmallows)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smör och farinsocker till en jämn massa. Vänd ner strösockret och blanda. 
2. Rör ner ägg och sirap.
3. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat och salt. Vänd sedan ner det i sockersmeten och arbeta ihop till en smidig deg.
4. Häll upp strösocker i en skål och förbered två plåtar med bakplåtspapper.
5. Rulla små bollar av degen, platta ut i mitten och lägg i en Polly. Rulla ihop till en boll igen. Vänd bollarna i sockret och lägg på plåt.
6. Grädda i 6-10 minuter till de har flutit ut lite oh får sprickor i degen. Ha gärna kakorna under uppsikt eftersom gräddningstiden varierar från ugn till ugn.

  • Mest lästa bloggar
  • Senaste blogginläggen

Bloggar