Emmilie Engström

Emmilies kakburk

Emmilie Engström är till vardags Vadstenareporter på MVT. Fritiden ägnar hon gärna åt bakning. Här tycker hon till om smått och gott och delar med sig av sina erfarenheter inom området.

 

Spanska bakverk i en vecka

Nyligen hemkommen från en fantastiskt skön vecka på Gran Canaria. Sol, bad, mat - och dessertbuffé, vad mer kan man önska sig? ;) En vecka och fri tillgång till glass, tårta, småkakor, wienerbröd, munkar och fruktpajer. Även om de spanska bakverken långt ifrån slår de svenska, så blev det självklart lite för mycket av det goda. Då är det kanske tur att semestern bara varade en vecka - det satte ändå sina spår på vikten...! ;)


Så här såg eftermiddagsfikat ut ena dagen. På kvällarna var dessertbordet desto större...!

Kyparens eldshow - en besvikelse

Som jag nämnde i förra inlägget har jag varit på solsemester på Gran Canaria. En av kvällarna beställde jag in en crepes suzette med flamberade jordgubbar - något som jag länge velat prova. Personalen drog fram ett stort gasolkök och alla i restaurangen fascinerades över den eldshow kyparen bjöd på. 

Tyvärr blev jag lite besviken. Crepsen var självklart goda, men väldigt söta. Jag saknade någon form av syra i rätten. Det kändes slutligen som att jag bara satt och åt socker och fick därför lämna halva desserten. Dessutom undrar jag var jordgubbarna tog vägen...

Godis gör underverk!

Igår bakade jag chokladmuffins med Dumle - vilken smaksensation! Kolans nötighet blev så perfekt i kombination med chokladsmaken. 

Godis i bakverk gör verkligen underverk. En tråkig kaka kan plötsligt nå en ny nivå. Prova själv! Välj din favoritgodis nästa gång du bakar muffins ;)

Bjud på nybakade bullar

Fettisdagen i all ära, men ska jag vara helt ärligt så är jag inte särskilt förtjust i semlor. Jag tycker alltid att de köpta är för torra, för opersonliga, för smaklösa. Göra egna? Visst, men det har jag aldrig ork till.

Istället tänkte jag bjuda på en bulle som funkar året om: kardemummabullen. Jag föredrar faktiskt den framför kanelbullen.

Emmilies kardemummabullar
45-50 st, ugn: 250 grader.

Du behöver:
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
½ tsk salt
1 tsk kardemumma
ca 14 dl vetemjöl
Fyllning:
300 g mandelmassa
100 g smör
3-4 tsk kardemumma

Gör så här:
Smält smören och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Smula jästen i en degbunke, häll i lite av mjölkblandningen tills jästen har löst upp sig. Häll sedan ner resten av spadet. Tillsätt socker, salt, kardemumma och vetemjöl (spara ½ dl till utbakning). Arbeta degen i ca 15 minuter i maskin. Låt sedan jäsa under bakduk i 50-60 minuter. Stjälp upp på ett mjölat bord och arbeta ihop degen en kort stund. Dela den i två delar. Kavla ut till en rektangel, ca 5 mm tjock. Blanda ingdredienserna till fyllningen och bred på degen. Rulla ihop och skär i 2-3 cm tjocka skivor. Lägg i bullformar på en plåt och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter.

Ett lyckat bröd

Förra helgen bakade jag franskbröd. Så himla gott och lyckat! Det tog en halv dag att göra, men det var det verkligen värt! 

  • Mest lästa bloggar
  • Senaste blogginläggen

Bloggar