Emmilie Engström

Emmilies kakburk

Emmilie Engström är till vardags Vadstenareporter på MVT. Fritiden ägnar hon gärna åt bakning. Här tycker hon till om smått och gott och delar med sig av sina erfarenheter inom området.

 

Spanska bakverk i en vecka

Nyligen hemkommen från en fantastiskt skön vecka på Gran Canaria. Sol, bad, mat - och dessertbuffé, vad mer kan man önska sig? ;) En vecka och fri tillgång till glass, tårta, småkakor, wienerbröd, munkar och fruktpajer. Även om de spanska bakverken långt ifrån slår de svenska, så blev det självklart lite för mycket av det goda. Då är det kanske tur att semestern bara varade en vecka - det satte ändå sina spår på vikten...! ;)


Så här såg eftermiddagsfikat ut ena dagen. På kvällarna var dessertbordet desto större...!

Smuligt, smidigt och smarrigt

Jag hoppas att det inte blir tjatigt med ytterligare ett inlägg om rabarber! ;)

Smulpaj med rabarber och kanel
2 port, ugn: 225 grader

Du behöver:
2 stjälkar rabarber
1 msk socker
½ tsk kanel
½ msk potatismjöl
Smuldeg:
1 dl havregryn
2,5 msk socker
25 g rumsvarmt smör

Gör så här:
1. Dela rabarbern i små bitar och blanda med kanel, potatismjöl och socker.
2. Lägg blandningen i två smörade portionsformar.
3. Blanda igredienserna till smuldegen och strö över rabarbern.
4. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Servera med vaníljglass.

Jordgubbar med det lilla extra

Limemarinerade jordgubbar

Du behöver:
250 g jordgubbar
1 lime
2-3 msk råsocker

Gör så här:
1. Skölj och ansa jordgubbarna.
2. Tvätta limen och riv det yttersta skalet över jordgubbarna. Pressa lite av saften över jordgubbarna (efter smak).
3. Strö över råsocker.

Knäckig rabarberpaj

Härom dagen efterlyste jag lite tips på vad man kan göra av rabarber. Här kommer resultatet:

Knäckig rabarberpaj
4-6 port, ugn: 200 grader

Du behöver:
150 g smör, rumsvarmt
½ dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
1 ½ dl havregryn
2 ½ dl vetemjöl
Fyllning:
300 g rabarber
1 msk potatismjöl
3 tsk socker

Gör så här:
1. Dela rabarbern i bitar och lägg i en smord form. Strö över potatismjöl och socker och rör runt.
2. Rör socker och smör till degen.
3. Rör i resterande ingredienser.
4. Fördela degen över rabarbern.
5. Grädda pajen i 20-25 min. Servera med vaniljsås eller glass.

Rabarbertips önskas!

Nu har rabarbern börjat vakna till liv. Precis som varje år tänker jag att jag ska ta vara på de syrliga stjälkarna och göra paj, kakor och kräm. Men mycket längre än så kommer jag aldrig. Fantasin tar slut. Jag vill hitta på något kul och spännande!

Har du något tips eller recept att dela med dig?Mejla: emmilie.engstrom@mvt.se 

 

Engelsk klassiker

Engelsk fudge i massor! Bilden togs för några år sedan när jag var i London. Även fast att jag egentligen inte är så förtjust i fudge så tycker jag att det är lite fascinerande att se hur den här populära kolan kan kombineras i oändligt många smaker. Vilken är din favorit?

  • Mest lästa bloggar
  • Senaste blogginläggen

Bloggar