Logga in
Logga ut

Mats Bengtsson

Get back - en nostalgitripp

Det här är inte bloggen för dig som letar efter den senaste musiken. Däremot kanske du kan hitta några nya favoriter i denna nostalgitripp bakåt i pop- och rockhistorien.

Bowie on fire

Det är dags att ägna bloggen åt David Bowie. Jag tänkte plocka några av de många samarbeten han gjorde på scenen, ofta starka framträdanden. som detta från 2005, när han tillsammans med Arcade Fire körde sin klassiker "Five years" från "Ziggy Stardust"-plattan. Stark version!

 

Hjältedåd

Det händer då och då att jag slås av hur bra en låt - som jag hört oräkneliga gånger - verkligen är.
I går kväll med "Heroes" av David Bowie. Det är utan tvekan en av tidernas bästa låtar, i varje fall på min lista.

Hittade den här korta filmen, där producenten Tony Visconti berättar om hur "Heroes" blev till i studion. Se den, rakt igenom fascinerande!

Om ni lyssnar på låten, väl helst den långa LP-versionen, inte den kapade singelversionen som videon här nedanför gjordes till. Det är ett mysterium att den gavs ut, för en av grejorna med "Heroes" är ju den fantasiska låtuppbyggnaden.  
Rymdpop

Ibland är det läge för lite rymdpop. Här är skotska Beta Band, där Steve Mason - som förekommit en del här på bloggen - var en av medlemmarna, och så en video från en snubbe som knappast behöver någon presentation.

Årets album?

Jo, efter ett par veckor så känns det nu som Villagers album " The Art of Pretending to Swim" är årets hittills bästa platta. Och det är verkligen ett album, som håller rakt igenom, med starka melodier och lekfulla arrangemang. Vissa låtar sitter direkt, andra kräver några lyssningar.

Imponerande av detta irländska band, som förtjänar mer uppmärksamhet än de fått. Ibland lite åt Mercury Rev, vissa slängar av 60-talspsykedelia, men ändå modernt. Svårt att placera in i något fack. 
Helt enkelt jäkligt bra!Paul is not dead

Jag hunnit med en snabblyssning på Paul McCartneys nya album "Egypt station".  Och första intrycket är: Wow! 

Vi vet sedan tidigare att han är en av tidernas största låtskrivare och här bjuder han på melodisnickeri av hög klass, med lite ekon från sin enorma katalog här och var. Det är både inspirerat och varierat.

Den nu 76-årige ex-beatlen verkar vara i form och tillfreds med livet, har helt klart fått något av en nytändning. Inte minst efter hans medverkan i "Carpool karaoke" med James Corden i somras. Årets Youtube-händelse?

"Paul is dead" var ett rykte som blossade upp på 60-talet. Stämmer inte, han lever är i allra högsta grad!

Klassiker

Dags för en riktig klassiker, signerad The Undertones från Nordirland. "Teenage kicks" var deras debut och blev också deras största hit.

Något som gjorde att bandet stack ut i punk/new Wave-vågen var sångaren Feargal Sharkey, med sin karakteristiska röst.

  • Mest lästa bloggar
  • Senaste blogginläggen

Bloggar