P-G Andersson

P-G:s speedwayblogg

P-G Andersson är föreståndare på Heidenstams Övralid och turismlärare på Vadstenagymnasiet. Men inte bara det, han är också en inbiten speedwayfantast, med Piraterna som favoritlag.

Such a shame

Motala Det är synd att årets GP ska avgöras med en krasch. Jason Doyle hade möjlighet att ta sin fjärde raka seger. Vilket hade varit rekord, om jag har fått till siffrorna rätt. Tyvärr så drar Chris Harris med sig Doyle i deras första heat och Doyle får åka ambulans från stadion i Torun, Polen. Befarad hjärnskakning och en axel ur led, enligt källorna. I och med detta kunde Greg Hancock dra ifrån och leder nu med GP-serien med 11 poäng före australiensaren. I teorin finns det en chans att Doyle kan bli världsmästare, men i verkligen så lutar det åt att Mr Nice Guy blir världsmästare för fjärde gången.

Det återstår en tävling, den 22:e oktober i Melbourne, Australien. För att Jason Doyle ska bli världsmästare krävs att; han blir frisk, tar mer än 11 poäng samt att Greg Hancock i stort sätt nollar. Ni förstår att oddsen är emot honom. Återigen är det synd att det ska avgöras på detta sätt. Annars bjöd tävlingen från Torun på bra speedway. Många täta heat med flera omkörningar, en del väldigt spektakulära. Och att Niels-Kristian Iversen skulle stå som vinnare hade jag inte trott. Jag hade Matej Zagar som klar favorit efter 20 heat.

Går vi tillbaka några veckor till Friends Arena den 24 september, så visade Fredrik Lindgren att han har en stigande formkurva. Där hamnade han på pallen och i Torun blev det en semifinalplats. Likaså fortsätter Andreas Jonsson att förbrylla mig. Han leder Rospiggarna till SM-guld. Ihoptejpad och med smärtstillande. Eloge och gratulationer för detta. Sen kommer vi till GP-tävlingarna. Ja, ni vet resten? Innan jag lämnar GP-speedwayen, så undrar jag fortfarande varför man inte kör på Tele2-arena istället för på Friends Arena?

Den senaste tiden har Indianernas förarflykt och ekonomiska situation varit ett hett samtalsämne. Vilket leder in på att det ryktas om att Iversen kan vara aktuellt för Piraterna. Om så är fallet, välkomnar jag honom med öppna armar. Han är erfaren, pålitligt och någorlunda jämn. Han kan bli ett bra komplement till Hancock. Om Hancock nu väljer att stanna kvar? Sedan förstår jag att Piotr Pawlicki behöver få sig en tankeställare hur man står upp och respekterar den klubb som betalar ens levebröd. Jag hoppas nu att den bekante ryska vargen Emil Sajfutdinov ger allt för Piratlaget. Han har ju lite av Piotr Pawlickis körstil. Att köra på gränsen. Går det, går det. En bra balans till Hancock. Sedan måste Peter Kildemand bli jämnare, både i GP-cirkusen och hos Piraterna. Likaså han humör. Sedan gillar jag och uppskattar att Damian Balinski blir kvar. Uppfattar honom som pålitlig och att han gör sitt bästa. O avsätt vad som händer runt omkring honom.

Ser verkligen fram emot nästa års Piratlag och att vintern blir kort, men intensiv. In väntan på sista GP-tävlingen så blir det hockey och fotboll för hela slanten. Både dam och herr. Toppmötet mellan LFC och Rosengård den 9:e oktober blir en klar höjdare.

I väntan på Godot och VNV Nation

Miraklet i Gislaved!

Undrens tid är inte förbi. Att i detta nästan förutbestämda nederlag resa sig och slå tillbaka var en kraftprestation att minnas. Det var en befrielse att se Greg Hancock i gammal god form. Likaså att Emil Sajfutdinov och Peter Kildemand hittat gashandtagen. Underbart! Varken Daniel Davidsson eller Nils-Kristian Iversen hade några höjdarheat, men de bidrog i alla fall med några poäng var. En som till stor del var mycket betydande i segern mot Lejonen var Viktor Kulakov. En frisk rysk fläkt som gärna får köra fler gånger. Men vad är det för fel på Daniel Henderson? En poäng? Är det för klent material eller är det körstilen som är för klen. Kan ingen hjälpa honom att få fart? Det kommer inte att hålla om Piratlaget ska gå till slutspel. Hur går tankarna i Piratledningen med reservplatserna? En annan förare som hade det tungt i tisdags var x-piraten Chris Holder i Lejonen. En poäng? Det får anses vara värre än Henderson enpoängare.

Sedan blir jag bekymrad att bara ca 1800 besökare hittat till EPAB-Arena. Vad kan göras för att speedwaypubliken ska hitta tillbaka?

Några som hade ca tusen fler besökare var matchen mellan Smederna och Vetlanda i Eskilstuna. En spännande match där Smederna gick segrande ur striden. Motalasonen Jonas Davidsson fick ihop två poäng till sitt Vetlanda. Tomas H. Jonasson tog tolv poäng. Say no more!

Årets serie har hittills bjudit på flera överraskningar och oväntade resultat. I måndags körde Masarna över Rospiggarna med 59-31 och dagen därpå ökade de poängen till 61-28 när de förnedrade Indianerna. Rospiggarna fick sedan åter igen förutmjukas när de fick dyngspö av Dackarna med 57-33 i tisdagens match. Nu agerar lagledaren Mikael Teurnberg (Lars Ohly?) och sparkar några förare och tar in nya. Freddie Eriksson är klar, men en till är på väg in.

I väntan på tisdagens returer, då serien vänder får man blicka ner mot Danmark och GP´t i Horsens. Kan Peter Kildemand upprepa succén från 2015 och vinna? Är Jason Doyle frisk nog att köra, och hur mycket? Hur mår Fredrik Lindgren? Kan han köra lika bra som han gjorde i början? Greg Hancock kom tvåa senast i Tjeckien och visade fin form mot Lejonen. Är det dags för honom denna gång? Se där, frågorna hopas och fler finns det. Svaren får vi på lördag kväll.

Trevlig midsommar

Totalt mörker?!

Motala Pinsamt, katastrof eller kris. Vilka ord passar till bäst till tisdagens bortamatch mot Masarna och situationen över huvudtaget i Piraterna? Hemmamatchen veckan innan mot Rospiggarna var ju bara lite bättre, men det syns att det inte funkar. Den enda som håller klass är Nils-Kristian Iversen. 11 pinnar drog han in senast. Sedan har ju Mr Hancock kommit tillbaka i heaten, både i GP´t och i serien. Men det hjälper ju inte när s.k. världsförare som Peter Kildemand och Emil Sajfutdinov kör som krattor på Puch Dakota. Daniel Davidsson har börjat bli ojämn och Daniel Henderson kan tydligen bara kör in poäng om det inte är mer än två eller tre förare i heaten. Man blir ju både avundsjuk och förtvivlad och när man ser forna Piratförare som Linus Sundström och Przemyslaw Pawlicki spöa upp våra toppförare i Piraterna. Samtidigt lyfter jag hatten för Sundström, Pawlicki och Woffinden. Underbart att se både den mentala inställningen och den graciösa, men brutalt hårda körning som dessa herrar bjuder på.

Men den stora frågan för många är; hur står det till med Piratlaget?

Är det mentalt, maskinellt eller socialt? Vad kan Stefan, Greg och Nils-Kristian göra för att peppa och få laget att lyfta? Kan de göra något överhuvudtaget eller är det den enskilda föraren som måste inse allvaret och jobba med sitt självförtroende eller röra om bland sina mekaniker?

Jag bävar för bortamatchen nästa vecka mot Lejonen. Ska vi förödmjukas ännu mer. Kommer Piotr Pawlicki, Chris Holder och Hans Andersen visa bakhjul, nackar och ryggar för Piraterna heat efter heat? Risken är mycket stor.

Jag måste nog återhämta mig lite, innan jag kan börja se ljuset i tunneln.

Därför spelar jag, Rammstein, Nitzer Ebb, Front 242, Slayer, Venom och Mercyful Fate.

And then we catch the man

Nationaldagsspeedway!

Motala Efter förra veckan ganska förväntade förlust borta mot Vetlanda väntar nu de regerande svenska mästarna Rospiggarna hemma på Duntis. Innan jag kommer in på den matchen, måste jag stanna upp och ventilera lite vad som händer i Piratlägret. Det känns inte bra, när man (jag) mer eller mindre förväntar sig att Piraterna kommer att få spö mot, ett på pappret, likvärdigt lag. Det vill säga Vetlanda. Visserligen hade vi ingen Peter Kildemand, men det försvarar inte att Greg Hancock kör in sex poäng och inte tar en enda vinst. Damien Balinski och Daniel Davidsson sladdade runt på travbanan och körde tillsammans in fem poäng på sex heat. Vetlandas sämsta poängplockare Thomas H. Jonasson fick ihop lika mycket på fyra heat! Ex-piraten och Motalasonen hade en skaplig dag i Vetlandadräkten och bidrog med sju poäng till att siffrorna blev 51-39 till Vetlanda. Kul för honom!

Nåväl, ny vecka, ny dag, ny match och mästarna från Roslagen gästar Motala på nationaldagen. Formen i Rospiggarna är väl samma som hos Piraterna. Inte så bra som omgivningen förväntat sig. Både Andreas Jonsson, Jacob Thorsell och Nicklas Porsing har haft bättre dagar att vakna upp till än efter de inledande matcherna. Rospiggarna flaggskepp är ju Jason Doyle (5:a) som ligger strax efter, Piraternas motsvarighet, Nils-Kristian Iversen (4:a) i poängtabellen. Däremot i GP-tabellen är det omvända förhållanden. Doyle är tvåa och Iversen nia. Båda lagen har mycket att bevisa och detta leder förhoppningsvis till en jämn och intensiv match på tisdag.

Jag har några elever från min skola som tänker fira nationaldagen genom att för första gången gå på speedway. Det roliga i detta är att dessa elever är från Syrien/Italien och hade ingen aning vad speedway var för något över huvudtaget. När de frågande vad jag skulle göra den 6 juni och jag visade detta med lite klipp ifrån olika matcher, så bestämde de att detta blir en perfekt avslutning på nationaldagsfirandet. Så nu skulle de ta med mackor, kaffe och något att sitta, köpa en piratflagga och ta del av gemenskapen som finns bland publiken på Duntis. Varmt Välkomna!

Heja Nashville Predators!!!

Clash of the titans

Motala Ett mycket intressant möte äger rum i Vetlanda ikväll. Förutom själva matchen mellan Vetlanda och Piraterna, så tänker jag på bröderna Davidsson. En Jonas Davidsson med ett minst sagt misslyckat år bakom sig och en start på denna säsong som kunde varit bättre, möter en Daniel Davidsson som visar god form både psykiskt, fysiskt och maskinellt. Fördel Piraterna alltså. Dessvärre blir det ingen ovalåkning för Piraternas Peter Kildemand. Eventuellt ett brutet ben i foten sätter stopp för detta. Nackdel Piraterna. Vad kan detta betyda för matchen? Vetlanda kommer med ett jämnt och rutinerat lag som gillar tråkbanan i Vetlanda. Vaculik, Hampel och Zmarzlik. Tre förare som ensamma kan avgöra och där Zmarzlik toppar Elitseriens poänglista med Piraten Iversen som god tvåa. Piraterna har två förluster och en vinst. Vetlanda det omvända. Piraternas Greg Hancock har ju inte varit någon stjärna i baneret, vare sig i Elitserien eller i GP´t, men å andra sidan brukar han trava på ganska bra i Vetlanda. Så pappret ser det onekligen jämnt ut, men jag är skeptisk till en Piratvinst. 50-40 eller något sådant till Vetlanda, tror jag.

Vetlanda måhända ligger före Piraterna i serietabellen, men Piraterna ligger före i publiksnittstabellen. Alltid något.

Sedan undrar jag när det blir obligatoriskt med lagdräkter? Svemo bestämmer ju saker i både tid och otid, så ett klubbslag för obligatoriska lagdräkter vore väl inte svårt.

Pedersen och Lindgren, jag saknar er!

Var är alla?

Motala Efter förra veckans match med Smederna, så har Piraterna en del att tänka på. Visserligen höjde sig både Emil Sayfutdinov och Damien Balinski, men istället körde Peter Kildemand som en jojo. Daniel Davidsson visade i alla fall styrka och körde halvskadad på slutet med hyvsat resultat. Denna vecka väntar ett annat tippat bottenlag förutom Smederna, Indianerna. Men tittar man på laguppställningen, så är det ju inget blåbärsgäng. Piotr Protasiewicz, Viktor Palovaara, Kenneth Bjerre, Bjarne Pedersen, Adrian Miedzinski och Nikolai Klindt har vi ju sett köra riktigt bra ovalen på Duntis. Så slåss gästerna som en riktig stam, så behöver Piratskeppet mycket vind i seglen för att få det i hamn. Jag brukar vara positiv till att Piraterna ska vinna, men efter de inledande matcherna så är jag inte lika tvärsäker längre.

Något annat som inte var så positivt på förra hemmamatchen, var publiksiffran. Något mer än 2000 besökare. Nu var det så att både Lejonen - Masarna och Elit Vetlanda - Indianerna, hade sämre publiksiffror. Så vi var ju inte sämst. Det var bara Rospiggarna - Eskilstuna Smederna som kom över 3000 besökare. Kul för dem. Så vi får verkligen hoppas att matchen med derbykaraktär imorgon kan lyfta de baktunga och bekväma att ta sig till Duntis. För speedway ska upplevas live.

Tack Tre Kronor

  • Mest lästa bloggar
  • Senaste blogginläggen

Bloggar