P-G Andersson

P-G:s speedwayblogg

P-G Andersson är föreståndare på Heidenstams Övralid och turismlärare på Vadstenagymnasiet. Men inte bara det, han är också en inbiten speedwayfantast, med Piraterna som favoritlag.

Such a shame

Motala Det är synd att årets GP ska avgöras med en krasch. Jason Doyle hade möjlighet att ta sin fjärde raka seger. Vilket hade varit rekord, om jag har fått till siffrorna rätt. Tyvärr så drar Chris Harris med sig Doyle i deras första heat och Doyle får åka ambulans från stadion i Torun, Polen. Befarad hjärnskakning och en axel ur led, enligt källorna. I och med detta kunde Greg Hancock dra ifrån och leder nu med GP-serien med 11 poäng före australiensaren. I teorin finns det en chans att Doyle kan bli världsmästare, men i verkligen så lutar det åt att Mr Nice Guy blir världsmästare för fjärde gången.

Det återstår en tävling, den 22:e oktober i Melbourne, Australien. För att Jason Doyle ska bli världsmästare krävs att; han blir frisk, tar mer än 11 poäng samt att Greg Hancock i stort sätt nollar. Ni förstår att oddsen är emot honom. Återigen är det synd att det ska avgöras på detta sätt. Annars bjöd tävlingen från Torun på bra speedway. Många täta heat med flera omkörningar, en del väldigt spektakulära. Och att Niels-Kristian Iversen skulle stå som vinnare hade jag inte trott. Jag hade Matej Zagar som klar favorit efter 20 heat.

Går vi tillbaka några veckor till Friends Arena den 24 september, så visade Fredrik Lindgren att han har en stigande formkurva. Där hamnade han på pallen och i Torun blev det en semifinalplats. Likaså fortsätter Andreas Jonsson att förbrylla mig. Han leder Rospiggarna till SM-guld. Ihoptejpad och med smärtstillande. Eloge och gratulationer för detta. Sen kommer vi till GP-tävlingarna. Ja, ni vet resten? Innan jag lämnar GP-speedwayen, så undrar jag fortfarande varför man inte kör på Tele2-arena istället för på Friends Arena?

Den senaste tiden har Indianernas förarflykt och ekonomiska situation varit ett hett samtalsämne. Vilket leder in på att det ryktas om att Iversen kan vara aktuellt för Piraterna. Om så är fallet, välkomnar jag honom med öppna armar. Han är erfaren, pålitligt och någorlunda jämn. Han kan bli ett bra komplement till Hancock. Om Hancock nu väljer att stanna kvar? Sedan förstår jag att Piotr Pawlicki behöver få sig en tankeställare hur man står upp och respekterar den klubb som betalar ens levebröd. Jag hoppas nu att den bekante ryska vargen Emil Sajfutdinov ger allt för Piratlaget. Han har ju lite av Piotr Pawlickis körstil. Att köra på gränsen. Går det, går det. En bra balans till Hancock. Sedan måste Peter Kildemand bli jämnare, både i GP-cirkusen och hos Piraterna. Likaså han humör. Sedan gillar jag och uppskattar att Damian Balinski blir kvar. Uppfattar honom som pålitlig och att han gör sitt bästa. O avsätt vad som händer runt omkring honom.

Ser verkligen fram emot nästa års Piratlag och att vintern blir kort, men intensiv. In väntan på sista GP-tävlingen så blir det hockey och fotboll för hela slanten. Både dam och herr. Toppmötet mellan LFC och Rosengård den 9:e oktober blir en klar höjdare.

I väntan på Godot och VNV Nation

Var är alla?

Motala Efter förra veckans match med Smederna, så har Piraterna en del att tänka på. Visserligen höjde sig både Emil Sayfutdinov och Damien Balinski, men istället körde Peter Kildemand som en jojo. Daniel Davidsson visade i alla fall styrka och körde halvskadad på slutet med hyvsat resultat. Denna vecka väntar ett annat tippat bottenlag förutom Smederna, Indianerna. Men tittar man på laguppställningen, så är det ju inget blåbärsgäng. Piotr Protasiewicz, Viktor Palovaara, Kenneth Bjerre, Bjarne Pedersen, Adrian Miedzinski och Nikolai Klindt har vi ju sett köra riktigt bra ovalen på Duntis. Så slåss gästerna som en riktig stam, så behöver Piratskeppet mycket vind i seglen för att få det i hamn. Jag brukar vara positiv till att Piraterna ska vinna, men efter de inledande matcherna så är jag inte lika tvärsäker längre.

Något annat som inte var så positivt på förra hemmamatchen, var publiksiffran. Något mer än 2000 besökare. Nu var det så att både Lejonen - Masarna och Elit Vetlanda - Indianerna, hade sämre publiksiffror. Så vi var ju inte sämst. Det var bara Rospiggarna - Eskilstuna Smederna som kom över 3000 besökare. Kul för dem. Så vi får verkligen hoppas att matchen med derbykaraktär imorgon kan lyfta de baktunga och bekväma att ta sig till Duntis. För speedway ska upplevas live.

Tack Tre Kronor

Dax att vakna!

Motala I tisdagens premiär såg det både ganska lovande ut och var spännande, fram till pausen. Sedan kom antiklimaxen. Efter tio körda heat ledde Piraterna med 32-28 och alla i min omgivning sa att Piratlaget brukar bli bättre efter pausen. Så då tar vi det. Jodå, tjena och gonatt! Däremot hade Dackarna förstått att det var match och att de var tvingade att vara vakna när tejpen går upp om de skulle vinna. Tre femettor och två fyrtvåor till deras favör efter pausen. De enda Piratförare som var med i matchen var Iversen, Kildemand och framför allt Daniel Davidsson. Han var kvällens behållning ur Piratsynpunkt. Hancock, Sayfutdinov och Balinski körde tillsammans, observera tillsammans in, 11 poäng! Dackarnas Fredrik Lindgren och Patryk Dudek körde in 12 respektive 13 poäng var! Kommentarer överflödiga.

Nästa vecka väntar Smederna borta. Hoppas att hela Piratlaget har vaknat till då och förstått att Elitserien är igång.

Men korven och mackorna var goda

Nu är det vår, eller?

Motala Så var det dags att rensa bakskuffen på allsköns bråte som man samlat på sig under vintern. En tur till tippen innan campingstolar, paraplyer och flaggor ska packas in för att åka med till den 27 september. Fast idag kändes det lite overkligt när hagel och snöflinger virvlar runt i luften. Är det underställ och vinterjacka som ska gälla imorgon? En annan fråga som jag funderat över vilka mackor som ska göras. Vilket sorts bröd och vilket pålägg ska det vara? Inget får gå fel på premiären.

Naturligtvis finns frågan, som har diskuterats under vintern, hur starkt är Piratlaget? Träningsmatchen mot Lejonen var ju ingen höjdare eller värdemätare. Tittar man på laguppställningen för morgondagens möte mot Dackarna, så ser det mycket lovande ut. Rutinerade och trygga rävar om Greg Hancock och Nils-Kristian Iversen. Lite vildare förare som Emil Sayfutdinov och Peter Kildemand. Lagföraren Damian Balinski och de lite mera osäkra Daniel Davisson och Joel Larsson. De två sistnämnda är lite som ett fuktskadat paket med fyrverkerier. Vet inte om eller när det smäller eller inte. Dackarna har heller inget dåligt lag. Den tidigare piratföraren Maciej Janowski känner till banan och brukar köra bra på Dunteberget. Får Peter Ljung till inställningarna på cykeln kan han dra till några ytterrökare och visa ryggtavlan för övriga förare. Sedan har vi Fredrik Lindgren och Patryk Dudek som hamnande på pallen i GP-premiären i slovenska Krsko. Både är duktiga på Duntis. Så det blir nog en jämn och spännande match som kanske avgörs i de sista heaten.

På tal om Fredrik Lindgren. Det spelar ingen roll om han har vunnit, hamnat på pallen, kört in mest poäng eller om motorn skurit, bussen brunnit upp och det varit inbrott hemma; han har samma ansiktuttryck. Stenansikte! Lägger han av med speedway kanske poker skulle vara ett alternativ.

Förutom vädret, mackorna och matchen är det en annan fråga som upptar min tid. Kommer det att spelas lite ny musik på Duntis i år? Har skrivit det tidigare och skriver det igen; Speed king med Deep Purple och Amerika med Rammstein när Hancock visar att gammal är äldst. Har fler förslag, men tar det lite pö om pö.

Slutligen går mina tankar till Tomasz Gollob. Vilken förare, vilken engelska.

Ward och Gollob, we salute you

Tack för i år, Piraterna!

Motala Så var säsongen över för Piraterna och deras supportrar. Den slutade i någon form av segt antiklimax. En del av förklaringen är slutspelssystemet, den andra är att luften, eller vad det nu var, som gick ur Piratlaget i slutet. Jag föredrar det tidigare slutspelet, där lagen möts i bäst av två matcher. Hade matchen mellan Rospiggarna och Piraterna varit jämnare, så hade förmodligen utgången varit mer spännande i år. Nu var det i praktiken avgjort innan de sista matcherna var körda med årets seriesystem. Likaså vet jag att flera besökare var irriterade att matchdagarna var olika från möte till möte. Det vill säga tisdagar en gång i veckan, tisdag-onsdag samma vecka, måndag-tisdag samma vecka. Så lite mer regelbundenhet till nästa år, tack.

Återvänder vi till själva Piraterna, så var jag inte så positiv till laget när säsongen drog igång. Detta ändrade sig efter vinster mot Lejonen, Dackarna och Vetlanda. Efter halva serien toppade Motalalaget serien och visade både laganda, arbetsmoral och självsäkerhet så att man vittrade SM-guld. I augusti så började jämnheten försvinna för Piraterna och laget varvade dyngspöförluster med vinster i total överkörning. Förare åkte in och ut i laget och det verkade inte finnas någon struktur. Sett utifrån, ska jag säga. Hos Stefan Andersson Skill kanske det fanns en logisk förklaring och handling. När laget gick in i slutspelet så var det inte ett cementerat lag längre, utan ett lag som började luckrats upp. Vad orsaken var, får vi kanske fråga oraklet i Delphi.

Nu blev det en brons till slut för Piraterna och med facit i hand, så har andra lag mer att fundera på vad som gick snett i år, än Motalalaget. Vetlanda och Lejonen som var tippade topplag gick inte ens till slutspel. Riktigt Dunderfiasko! Dessutom tappar Vetlanda den största stjärnan inför nästa år, Tai Woffinden. Han har skrivit på för Masarna. En annan förare som diskuterar med Masarna är Antonio Lindbäck. Mycket troligt att han lämnar Indianerna efter pengabråket och skriver på för Avestalaget. Vidare rykten och klara övergångar kommer att droppa in den närmsta tiden, vilken blir spännande.

Återstår att se hur Piratledningen vaskar om i truppen inför nästa säsong. Jag ser gärna att Przemyslaw Pawlicki och Joonas Kylmäkorpi får Duntis som hemmaarena. Likaså får Maciej Janowski gärna återvända till Piraterna och han får gärna ta med sig Patryk Dudek. Och om Martin Vaculik, Jason Doyle, Max Fricke och Timo Lahti vill har miljöombyte, så är de välkomna till Östergötlands sjöstad. Önskelistan kan göras lång, men det är Stefan Andersson Skill och övriga i Piratledningen som får ta fram räknedosa, papper och penna och sätta laget som ska vinna SM-guld 2017.

Lycka till!

  • Mest lästa bloggar
  • Senaste blogginläggen

Bloggar