KD vill göra Motala ett strå vassare

Motala är en fantastisk kommun att bo i. Efter Alliansens styre under senaste mandatperioden så är både våra tätorter och vår landsbygd inne i en fas när mycket händer.

KD vill att hamnområdet ska bli ännu mer attraktivt.

KD vill att hamnområdet ska bli ännu mer attraktivt.

Foto: Katarina Hydén

Debatt2022-08-03 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En kommun kan inte göra allt, men tillsammans med Alliansen Motala jobbar vi kristdemokrater hårt för att medborgare, föreningar och företag ska få de allra bästa förutsättningar för att kunna leva och verka här. 

”Östergötlands sjöstad” och ”Staden nära vattnet” – kärt barn har många namn, men det förpliktigar att använda dessa benämningar. Med Lalandia tar vi ändå ett stort steg framåt i ”vattenandan” – med fler turister skapar vi en framtid och förstärker vår profil som sjöstad. Men vi kristdemokrater vill göra Motala ännu ”ett strå vassare”.

För oss i KD känns det självklart att om vi har som ambition att bli Sveriges sjöstad nr 1, så behöver vi ett centrum som lever. En av våra valfrågor är att se till att få en badplats – en sandstrand cirka 200 meter från torget! Vår tanke är att utreda en etablering av den efterlängtade badstranden nedanför stadsparken och biblioteket. Vättern erbjuder ett bra vatten centralt och många av oss badar redan, men kommunen behöver ta fram en plan över hur vi på ett bra sätt säkrar en god vattenkvalitet i hela Motalaviken då flera byggen är på gång i området vid södra stranden.

Med stadsbad bör vi kunna locka fler båtturister att stanna längre och det passar bra ihop med Kanalbolagets planer att utvidga gästhamnen. KD ser positivt på fler platser i vår gästhamn, mer av liv och rörelse i centrum.

Vi kristdemokrater menar också att vi som kommun behöver lära oss från goda exempel i andra kommuner runt Vättern. Kommuner som Hjo, Karlsborg och Vadstena har verkligen lyckats med att göra hamnområdena attraktiva. KD ser positivt på fler soffor och bord i stadsparken och varför inte hängmattor och soldäck som matchar framtida badmöjligheter.

Ett mer barn- och familjevänligt centrum kompletterar den långsiktiga visionen om en levande, grön och naturnära stadsmiljö. Kan vi kombinera med attraktiv central boendemiljö för barnfamiljer så vore det ännu bättre.

Kristdemokraterna vill mer – och Vättern kan leverera och vi är övertygade om att andra partier och våra medborgare anser detta är rätt väg att gå. Helt enkelt ett strå vassare!