Politiker behöver jobba för grön kompetensomstÀllning

Har du som kandiderar till riksdagen för Östergötland lĂ€n bestĂ€mt dig för vilken frĂ„ga du tycker Ă€r viktigast att driva i valrörelsen? LĂ„t oss berĂ€tta om en av de viktigaste frĂ„gorna för Unionens nĂ€ra 26 000 yrkesverksamma medlemmar i Unionen Öst.

En fÀrsk undersökning som Unionen har lÄtit Novus göra visar att av de som vill kompetensutveckla sig vill majoriteten lÀsa pÄ högskola och universitet, skriver debattörerna.

En fÀrsk undersökning som Unionen har lÄtit Novus göra visar att av de som vill kompetensutveckla sig vill majoriteten lÀsa pÄ högskola och universitet, skriver debattörerna.

Foto: BĂ€nkt Olsson

Debatt2022-06-09 16:16
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Industrins processer mĂ„ste stĂ€llas om och transporterna kraftigt minska sin klimatpĂ„verkan för att vi ska nĂ„ klimatmĂ„len. Svensk industri Ă€r lĂ„ngt framme i sitt hĂ„llbarhetsarbete och det ger oss konkurrensfördelar pĂ„ global nivĂ„. 

Men med denna gröna omstÀllning av industrin följer Àven en kompetensomstÀllning för lÄngsiktigt hÄllbara jobb. Det Àr först nÀr de hÀr tvÄ samspelar som vi kan lyckas med sÄ vÀl klimatmÄl som fortsatt stark konkurrenskraft.

Industrins gröna omstÀllning stÀller krav pÄ produkter, processer och affÀrsmodeller med lÀgre miljö- och klimatpÄverkan vilket pÄverkar bÄde investeringar och kompetenskraven. KlimatomstÀllningen Àr i allra högsta grad en facklig frÄga.

Vissa jobb kommer att försvinna, andra att förĂ€ndras och nya tillkommer. Med den hĂ€r omstĂ€llningen följer nya krav pĂ„ och behov av kompetens. 

Arbetsmarknadens parter i form av PTK, LO och Svenskt NÀringsliv har tagit sitt ansvar och gemensamt kommit fram till kanske den största förÀndringen pÄ svensk arbetsmarknad pÄ 40 Är. Trygghetsöverenskommelsen med möjligheterna till kompetensutveckling och omstÀllning under arbetslivet Àr en enorm möjlighet för sÄ vÀl individen som nÀringslivet. Det Àr hÀr ni politiker har en avgörande roll att spela. Nu Àr det er tur att fatta de nödvÀndiga besluten för att trygghetsöverenskommelsen ska kunna nÄ sin fulla potential.

I dag sitter inte nödvÀndigtvis individens anstÀllningstrygghet i antalet arbetade Är. Nu Àr kompetensen din trygghet pÄ arbetsmarknaden. Men rÀtt kompetens tryggar Àven de svenska företagens möjlighet till utveckling, innovation och inte minst den nödvÀndiga och konkurrensmÀssigt fördelaktiga gröna omstÀllningen.

En fÀrsk undersökning som Unionen har lÄtit Novus göra visar att av de som vill kompetensutveckla sig vill majoriteten lÀsa pÄ högskola och universitet. För att det ska bli möjligt och rimligt krÀvs ett antal förÀndringar.

* Fler korta kurser pÄ högskolor och universitet. Antalet korta kurser har minskat de senaste 15 Ären. Kurser som efterfrÄgas av yrkesverksamma. Högskolornas utbildningsutbud mÄste anpassas efter personer som befinner sig mitt i arbetslivet.

* Resurser för validering. Genom att tillgodorÀkna sig kunskaper förvÀrvade i arbetslivet gÄr det att korta ner utbildningstiden. Men det krÀver att de blivande studenterna fÄr hjÀlp med validering. Det Àr ett arbete som lÀrosÀtena idag inte fÄr ersÀttning för vilket gör att arbetet prioriteras ner. Ingen ska behöva plugga kunskap de redan har.

* Högskolans resursfördelningssystem behöver förÀndras. I dag styr resursfördelningssystemet i huvudsak mot lÀngre programutbildningar för yngre studenter. LÀrosÀten fÄr mindre ersÀttning för yrkesverksamma som lÀser kortare kurser. Det behövs en lÄngsiktig finansiering för att skapa ett kursutbud för arbetsmarknadens behov.

Nu behöver ni politiker fatta de viktiga besluten som möjliggör den nödvÀndiga gröna kompetensomstÀllningen för sÄ vÀl individ som nÀringsliv. Sverige behöver den för att fortsatt stÄ sig stark som kunskapsnation med konkurrenskraftiga företag och för att kunna fortsÀtta gÄ i brÀschen för den livsviktiga klimatomstÀllningen.