Fyrfacksystemet för hushållsavfallet är en plåga

Vad är nu det egentliga syftet med fyrfacksystemet? Det ges ganska snart genom en blick på tunnornas design. Villahushållen ska ”tvingas” att källsortera och gör man inte det får man inte plats med sitt avfall helt enkelt!, skriver insändarskribenten.

Källsortera borde man göra på sopanläggningarna, tycker insändarskribenten.

Källsortera borde man göra på sopanläggningarna, tycker insändarskribenten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2021-08-16 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lite magstarkt är det väl av Motala kommun att tacka för att villorna källsorterar sitt avfall när man är tvingad att göra detta? Kommunen tog nog tillverkarens ord för att systemet är väl anpassat för villahushåll för givet, och varför skulle man inte det? Kanske lät man också någon som riktigt ”brann” för att källsortera i kommunen testa tunnorna, vad vet jag? Hur som helst bygger i själva verket fyrfacksystemet på riktigt felaktiga förutsättningar hos den som designat och säljer systemet till kommunerna. Det bygger också på att man i villorna är riktigt är sugna och intresserade av att källsortera – vilket inte alls stämmer med verkligheten.

När man designade systemet så petade man i ett urval av villaavfall och efter det kom man fram till de två tunnorna med fyra fack i varje. Volymen av facken synes vara helt uppåt väggarna, så frågan är vad det var för avfall man studerade? De flesta facken är nästan i regel tomma vid tömning eller har lite i botten. Andra är överfulla och i de fall krävs i villahushållet en extra tunna. Mer tunnor men mindre plats för det avfall som mest förekommer i hushållet det vill säga det brännbara.

Vad är nu det egentliga syftet med fyrfacksystemet? Det ges ganska snart genom en blick på tunnornas design. Villahushållen ska ”tvingas” att källsortera och gör man inte det får man inte plats med sitt avfall helt enkelt! Så lite som möjligt av villaavfallet ska därmed kunna slängas som brännbart och det facket är löjligt litet i fyrfacksystemet. I vårt hushåll är vi två personer och facket för brännbart blir fullt efter 14 dagar och då källsorterar vi ändå plastförpackningarna. I hushåll med stora familjer är fyrfacksystemet en katastrof. Men vad ser man på internet? Glada barn som hoppar av glädje vid tunnorna. I verkligheten klagar de flesta över fyrfacksystemet men den kritiken ser man aldrig i media. Släpps inte fram.

Kommunen tackar för att jag källsorterar! Det tacket avstår jag gärna från enär det är tvång att källsortera och jag vill ha det gamla systemet åter och tömning varje vecka som det var förr på landet. Källsortera borde man göra på sopanläggningarna. 

Finns det något bra med fyrfacksystemet? Ja faktiskt! Det medföljde en "gullig" väska med fack man förmodas lägga kladdigt avfall i! Jag använder den till något helt annat. Passar utmärkt att packa ned matvaror i när man handlar.