Låt oss hjälpas åt i kampen mot brottsligheten

Motala har på senare tid drabbats av flera våldsbrott. Vi socialdemokrater ser med stor oro på utvecklingen, skriver Elias Georges och Johan Andersson.

Motala har på senare tid drabbats av flera våldsbrott. Vi socialdemokrater ser med stor oro på utvecklingen, skriver Elias Georges och Johan Andersson.

Foto: Thomas Augustsson

Insändare2023-06-26 05:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kriminaliteten kommer oss obehagligt nära i dessa fagra sommarlovstider.

Motala har på senare tid drabbats av flera våldsbrott. Vi socialdemokrater ser med stor oro på utvecklingen.   

Natten till tisdag blev en port in till ett hyreshus på Ekön beskjuten med flera skott. Tack och lov kom ingen till skada i det dådet. För några veckor sedan mördades en man på Väster. Narkotikapolisen har beskrivit Motala som ett epicentrum för användandet av drogen ”kristall”. I våras hittades hasch på en förskola i Borensberg. En skola bombhotades i april. Barn agerar snatteri-kurirer och stjäl varor från butikerna på uppdrag av äldre kamrater. Listan på händelser är längre än så… 

Många av våra medborgare upplever rädsla, otrygghet och frustration. Brottsligheten är ett hot mot hela vårt demokratiska samhälle. 

Så här sade dåvarande statsminister Magdalena Andersson inför valet 2022: "Segregation slår sönder gemenskapen och göder kriminaliteten. Ett samhälle som håller ihop kräver såväl hårt arbete mot de kriminella som det kräver hårt arbete för att säkerställa att ingen blir kriminell".

Magdalena Andersson har också presenterat en nationell offensiv mot gängskjutningar med förslag på att införa specialgrupper för punktmarkering av unga i riskzonen och vistelseförbud för ungdomar på väg in i kriminalitet, fler kameror och fler poliser för ökad trygghet. 

Krafttag måste till för att komma till rätta med brottsligheten och bygga ett tryggt samhälle. Vårt Sverige och Motala kan bättre! 

Vad gäller bostadsområdet Väster pågår insatser sedan en tid tillbaka för att få in unga i föreningsliv eller annan aktivitet istället för att välja kriminalitetens bana. På Ekön pågår också en del aktiviteter för de boende.

Representanter från det brottsförebyggande arbetet i Motala kommun och Bostadsstiftelsen Platen fanns på plats för att möta Ekönborna efter skjutningen. Polisvolontärer patrullerade området och polis och vaktbolag ökade sin närvaro. 

Än vet vi inte vad som utlöste händelsen på Ekön. Men vi vet att den ger upphov till rädsla bland dem som bor där och även berör andra. 

Det råder politisk enighet om att satsningar behövs på Ekön. Vi ger i vår budget utrymme till en ny skola, ny förskola, fritidsgård och en idrottshall. Mötesplatser är viktiga! 

Låt oss – oavsett partibeteckning – kroka arm med civilsamhället och se till att öka tryggheten i vår kommun. Alla goda idéer för att lyckas är välkomna. 

 Elias Georges (S) oppositionsråd

Johan Andersson (S) Arbetarekommuns ordförande