När får brukningsvärd jordbruksmark bebyggas?

"Som medborgare är det ofta svårt att förstå hur det tänks i maktens korridorer varför jag hoppas att dessa ”noggranna övervägande” kan beskrivas så att även en vanlig dödlig kan förstå" skriver insändarskribenten.

"Jordbruksmark är en bristvara. Enligt Miljöbalken skall exploatering genomföras ”först efter noggranna överväganden”" skriver insändarskribenten.

"Jordbruksmark är en bristvara. Enligt Miljöbalken skall exploatering genomföras ”först efter noggranna överväganden”" skriver insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2022-04-13 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Öppet brev till Motala kommun den 4 april 2022.

Svenskt jordbruk klarar i dag inte att producera tillräckligt med mat för att försörja vår befolkning. Vi importerar ungefär hälften av vår mat och det är inte bara kaffe, te och exotiska frukter. Importen av sådant som vi själva kan producera har ökat kraftigt. Det är en oroande utveckling eftersom det tar lång tid att vända trenden.

I Motalas Översiktsplan ”Motala ÖP 2040 granskningshandling” finner man markerat Brånshult/Väster om Bråta Hagar, object-id 193, som ett område intressant att utverka en detaljplan för. Området är på 130 ha varav 7 ha upptas av redan befintliga boenden. Av resterande 123 ha utgörs hela 82 ha (67%) av produktiv åkermark. Enligt Jordbruksverket tillhör denna jordbruksmark bland Sveriges bördigaste. 

Miljöbalken (MB) är tydlig Exploatering av jordbruksmark för bostadsbebyggelse utgör irreversibla ingrepp. Sådana åtgärder bör därför genomföras först efter noggranna överväganden. I 3 kap. 4 § miljöbalken (MB) har lagstiftaren gett uttryck för hur en avvägning mellan samhällsviktig bebyggelse och bevarandet av brukningsvärd jordbruksmark ska göras. 

Bestämmelsen slår fast att jordbruk är av nationell betydelse och att brukningsvärd jordbruksmark skall få tas i anspråk för bebyggelse eller anläggningar endast om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen. Och att detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk.

Jordbruksmark är en bristvara. Enligt Miljöbalken skall exploatering genomföras ”först efter noggranna överväganden”. Jag undrar nu hur dessa ”noggranna överväganden” är formulerade och hur de kan motivera att det upprättas en översiktsplan över området, Brånshult/Väster om Bråta Hagar object-id 193, där hela 82 ha (67 %) av arealen utgörs av brukningsvärd jordbruksmark. 

Som medborgare är det ofta svårt att förstå hur det tänks i maktens korridorer varför jag hoppas att dessa ”noggranna övervägande” kan beskrivas så att även en vanlig dödlig kan förstå.

Jag ser fram mot ett svar.