Utökad säkerhet för oss i utkanten av Motala kommun?

Motala kommun har senaste åren blivit större folkmängd och det gäller även ”på landet” så som Godegård, Fornåsa, Korskrog och Österstad.

"Inte ska väl de som bor utanför tätorten Motala behöva ha det så mycket sämre ur ett säkerhetsperspektiv?" skriver insändarskribenten.

"Inte ska väl de som bor utanför tätorten Motala behöva ha det så mycket sämre ur ett säkerhetsperspektiv?" skriver insändarskribenten.

Foto: Arkiv

Insändare2021-11-04 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det som dock inte förändrats är att öka närvaro av räddningstjänst för invånarna. Tittar man i andra kommuner i Jönköpings län, Örebro län, Sörmlands län och nu även i Karlsborgs kommun rakt över Vättern, så skaffar man så kallade FIP-bilar (första insatsperson) till mindre orter och byar. Anledningen till det är för att kunna ha en brandman i en mindre brandbil snabbt på plats, som kan göra en förstainsats till huvudstyrkan från Motala, Tjällmo, Borensberg, Vadstena eller Borghamn är på plats.

Utöver att de kan göra en snabb förstainsats vid bland annat brand och trafikolycka så kan de även vara en förstaresurs åt Region Östergötland och åka på så kallade IVPA-larm (I väntan på ambulans) för att tillexempel påbörja stopp av en blödning eller påbörja hjärt- och lungräddning vilket blir en samhällsvinst.

När man läser denna artikel, "Hjälpen kommer närmare och underlag för rekrytering ökar" (Tjugofyra7 28/9), förstår man att detta inte är en kostnad för kommunen, utan en investering.

Beträffande Godegård så borde ett samverkansavtal tecknas på Nerikes Brandkår att räddningsvärnet från Mariedamm larmas på alla larm i området kring Godegård, då de är snabbast dit samt kan området väldigt bra. Ett räddningsvärn har ingen jour dygnet runt, men de från Mariedamm har kunnat åka på alla larm de fått, så är ett bra komplement till övriga styrkor som larmas från Motala och/eller Tjällmo mot Godegård. Detta avtal och larmförbättring borde gå att ändra direkt.

 

En FIP-bil i området kring Godegård vore också bra på sikt, även om den kanske inte kan finnas på plats dygnet runt så är ju varje timme värdefull den är i närheten. Samma gäller Fornåsa, Korskrog och Österstad där en FIP-bil skulle göra sig väl i området. Beroende på vart man kan rekrytera brandmän för FIP-bilen så kanske den ena veckan är i Fornåsa, andra veckan i Korskrog och tredje veckan i Österstad med omnejd.

Hoppas politikerna driver på denna fråga att räddningsvärnet ska larmas till Godegård samt att man inför en FIP till området kring Godegård och en FIP-enhet till området Fornåsa, Korskrog och/eller Österstad. För inte ska väl de som bor utanför tätorten Motala behöva ha det så mycket sämre ur ett säkerhetsperspektiv?