Varför har HyresgÀstföreningen inte pressat hyrorna?

HyresgÀstföreningen borde ha kunnat förhandla ner hyrorna, enligt insÀndarskribenten.

HyresgÀstföreningen borde ha kunnat förhandla ner hyrorna, enligt insÀndarskribenten.

Foto: Lina Handberg

InsÀndare2022-07-20 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svar pÄ Motala borde kunna stÄ pÄ egna ben.

I en insÀndare i MVT om bolagiseringen av Platen vÀnder sig HyresgÀstföreningen mot en sÄdan med rÀdsla för att Motala kommun skall tömma Platen pÄ företagets kapital.

Utan att ta stĂ€llning till om det Ă€r rĂ€tt eller fel sĂ„ belyser omstĂ€ndigheterna det faktum att Platen som Ă€r ett samhĂ€llsnyttigt företag har en alltför hög lönsamhet. 

Hur kan man sĂ€ga sĂ„? Jo, under alla Ă„r har HyresgĂ€stföreningen med fastighetsĂ€garna ”förhandlat” fram Ă„rliga hyreshöjningar trots att rĂ€ntan sjunkit eller legat oförĂ€ndrad samtidigt som lĂ€genheterna har förslitits med Ă„ren och borde medfört en Ă„rlig hyressĂ€nkning. 

Varför har inte HyresgĂ€stföreningen lyckats sĂ€nka hyran för hyreslĂ€genheterna? HyresgĂ€stföreningen förhandlar Ă„rligen för Platens hyresgĂ€ster, Ă€ven för dem som inte Ă€r medlemmar, och fĂ„r för detta en ersĂ€ttning som för nĂ„gra Ă„r sedan uppgick till 144 kronor per hyresgĂ€st och lĂ€genhet. (Hur mĂ„nga hyresgĂ€ster vet det?) Platen har cirka 5 700 lĂ€genheter. 

Med detta faktum kan man frÄga sig vilket intresse HyresgÀstföreningen har för att pressa ned hyrorna? Man biter inte den hand som föder en!! Enligt min uppfattning Àr det ett korrupt förhÄllande.

Jag vet inte vem som kan, men den som kan ska se till att sÀnka Platens hyror generellt med resultatet att inget kapital ansamlas i företaget. DÄ kan inte kommunen föra över kapital till icke hyresrelaterade verksamheter. Sedan kan man bolagisera Platen och förhoppningsvis göra det till ett effektivt hyresmarknadsstyrt företag.