Anders Roslund lärde känna Börge Hellström 1997 och de började skriva tillsammans på 00-talet. Han beskriver sig själv och Börge Hellström som två personer som nästan inte litar på någon, men som ändå lärde sig lita på varandra.

Man blir mer än kollegor, man blir familj. Jag litar inte på många människor och inte Börge heller, men jag släppte in Börge och han släppte in mig, säger Anders Roslund till TT.

TT: Vad var det som gjorde att ni lyckades lita på varandra ändå?

Någon form av kärlek. När vi möttes uppstod en nyfikenhet på den andra. Sen var det också att vi fattade ett beslut att lita på varandra.

Hur var han som författarkollega?

Så jävla jobbig. Men det ska man ju vara och vi var alltid överens om de stora frågorna, säger Anders Roslund.

"En älskad vän"

Börge Hellströms dotter, Amanda Hellström, skriver på Facebook om sin fars bortgång.

"Idag somnade min högst älskade pappa, en älskad vän och släkting lugnt in i sitt hem, omgiven av alla närmsta. Jag saknar dig redan och vet inte hur man någonsin blir glad igen. Vila i frid pappa."

Hellström skrev flera kriminalromaner tillsammans med Anders Roslund. Deras böcker, som "Odjuret", "Box 21" och "Tre sekunder" har översatts till ett trettiotal språk.

"En härlig prick"

Börge Hellström var även en av initiativtagarna till organisationen Kriminellas revansch i samhället, Kris, under slutet av 90-talet.

Vi jobbade tillsammans under de första fem-sju åren. Börge var en härlig prick, en lättsam människa att ha att göra med. Det jag kommer att minnas är en man med stort hjärta. Han var en otroligt bra kraft för vår förening och vi är honom evigt tacksamma, säger Kris förbundsordförande Christer Karlsson till TT.

Det var 2015 som Börge Hellström började behandlas för lymfom, en aggressiv lymfkörtelcancer. I januari berättade han för Expressen att sjukdomen inte gick att bota.