På första försöket, för två år sedan, gick Mariette till final i Melodifestivalen. Väl där slutade hon trea. I år får hon chansen att bättra på resultatet, för ännu en gång går hon raka vägen till final utan att passera Andra chansen.

Men för att det skulle bli möjligt var den komplexa koreografin som ackompanjerar bidraget "A million years" tvungen att sitta, och det gjorde den inte under alla repetitioner.

Ja, det har varit ett orosmoment. En av gångerna fastnade en av dansarna i taket så att vi fick plocka ner honom, säger Mariette.

När det väl gällde flöt allt på som det skulle.

Det är så extremt. Man är extremt fylld med adrenalin och någon sorts eufori som bara tar över kroppen. Jag är väldigt lycklig, säger Mariette.

"Helt magiskt"

Benjamin Ingrosso hade ordning på fötterna när han dansade loss till sitt bidrag "Good lovin'" och tittarna lapade i sig alltihop.

Jag är bara glad och tacksam. Innan tänkte jag att det skulle vara asfett att gå till final eller Andra chansen men jag vågade inte önska mig något, säger han.
Det var helt magiskt. Framför allt andra gången när jag fick köra låten med vetskapen att jag gått vidare. Då kunde jag slappna av.

Delar av pressen har gjort stor sak av att Benjamin Ingrossos mamma Pernilla Wahlgren inte befunnit sig på plats i Malmö. Själv spelar Ingrosso ned saken och skrattar framför allt åt att begreppet "portad" använts. För när det vankas final, då räknar han med sin mor.

Ja, det är klart att hon får komma. Det är ju i Stockholm - bara tio minuter bort för henne, säger han.

Skräll och nakenchock

Roger Pontare stod för en liten skräll när hans "Himmel och hav" klarade sig vidare från den första röstningsomgången. Men när det stod klart att den sista finalbiljetten skulle gå till antingen honom eller Benjamin Ingrosso var det nog få som trodde på den gamle veteranen, som ändå kan stoltsera med två segrar i Melodifestivalen - 1994 och 2000.

Högst jubel under kvällen fick kanske programledaren David Lindgren, som tjurrusade genom Melodifestivalens historia i mellanakten.

Kavalkaden med ett tjugotal schlagerhits, med allt från Danny Saucedos "In the club" till Sarah Dawn Finers "Moving on", rev han av på några minuter - och i slutänden kom "nakenchocken" när Lindgren skakade loss iförd endast kalsonger framför rullande kamera och (förmodligen) miljontals tittare.