Owe Thörnqvist har betat av drygt sex decennier i svenskt musikliv men han har aldrig tävlat som artist i Melodifestivalen.

Men en lång sms-konversation slutade med att han nu tävlar som artist i årets tredje deltävling.

Mer än 50 år räknade han ut, och då var det som låtskrivare.

Korvgubbe

Många artister i Melodifestivalen satsar ofta stort på scenshowen i form av ljus, konfetti, koreografi och annat spektakulärt.

Owe Thörnqvist är inte sämre - här finns munspel, musiker och kör. Under torsdagsrepetitionen i Vida Arena i Växjö fanns även en korvgubbe, med låda på magen, vid scenen

Vintrarna tillbringar han vanligtvis i Florida - när Melodifestivalens turné rullar mellan svenska städer brukar han inte följa sändningarna.

Syftet med årets medverkan i Melodifestivalen är att lyfta den flera 100 låtar stora låtskatten, förklarar Thörnqvist. Och han gör det bland annat genom att bjuda på en referens till klassikern "Varm korv boogie" som många människor nynnat på under musiklektionerna i skolan.

Firar snart födelsedag

Tungvrickningar och ordvitsar är en röd tråd under intervjun med Owe Thörnqvist. Han berättar om en gammal entrékuplett som han än i dag brukar återkomma till:

Om han tar sig till Melodifestivalens final den 11 mars väntar 88-årsdagen dagen därpå. Det kan alltså bli dubbel anledning att fira på efterfesten, även om spelbolagens odds inte talar för en Thörnqvist-seger.

Där brukar han stanna tills våren är här på riktigt.