Norrköping har förstås ett eget kapitel i gruppen Afro-Dites historia. Det var i Himmelstalundshallen 2002 som Blossom Tainton, Gladys del Pilar och Kayo Shekoni gick vidare till Melodifestivalens final med låten "Never Let It Go".

– Där och då blev vi Afro-Dite, med hela svenska folket. Vi blev framröstade till final som sedan ledde till seger. För oss kommer Norrköping alltid att vara speciellt, säger Gladys del Pilar.

Inspirerade av framgången på Berns med ”The Music of Motown featuring Afro-Dite” gav sig trion i höstas ut på omfattande Sverigeturné som når De Geerhallen nästa lördag, den 25 februari. Men Afro-Dite är sig inte helt likt – Kayo tvingades hoppa av Motown-showen på grund av sjukdom och fick ersättas av sångerskan Jessica Folcker.

Artikelbild

Proffsgäng. "Det är ett underbart proffsigt gäng i showen som sprudlar av energi och värme" säger Blossom Tainton i Afro-Dite.

– Jessica gör ett jättebra jobb. Hon är lättsam, har kommit in i gänget och är duktig på scenen. Det funkar kanon, säger Gladys del Pilar.

Afro-Dite och gästartisten Boris René, känd från Melodifestivalen, ger publiken en svängig historielektion om soul och det amerikanska skivbolaget Motown, startat i Detroit 1959.

– Vi berättar om Motowns källa, spirituals, och gör en musikalisk resa fram till idag. Det blir en nostalgitripp, men man kan också konstatera att influenserna lever kvar hos många artister idag, som Beyoncé och Bruno Mars, säger Gladys del Pilar.

– Vi plockar också in Marvin Gayes "What's going on" som ett statement. Låtens fråga är aktuell idag – vad händer idag med flyktingar när gränserna stängs?

Det berömda Motownsoundet har präglat musikhistorien med över 180 stora hits och 100–tals miljoner sålda skivor. I showen kokas antalet ned till ett 50-tal soulklassiker från 1960-tal och framåt.

– Det blir en del medleyn, så man får plats med alla. Motown är en oändlig skattkista. Den känns lite bottenlös. Men vi har valt att plocka highlights med hög igenkänningsfaktor.

Vad har ni fått för gensvar från publiken?

– Det är helt fantastiskt, man blir så bortskämd med respons. Redan från första låten ställer sig folk upp och börjar dansa. Det är magiskt, säger Gladys del Pilar.

Vad händer efter turnén för din del?

– Jag leder två gospelkörer och fortsätter med en egen hyllningsakt till Tina Turner som jag har turnerat med. Det kommer jag att fokusera på, säger Gladys del Pilar.

– Sedan går jag en utbildning i att producera musik. Jag vill kunna vara med från ax till limpa.