Annonssamarbete med Länsförsäkringar Östgöta

Underskatta inte hur länge du är pensionär

Med pensionen öppnas nya möjligheter för ett friare liv – därför är det viktigt att engagera sig i sitt pensionssparande och planera hur du vill njuta av livet.

Foto: Magnus Fond

Native2024-02-12 01:00
Detta är ett annonssamarbete.

Vi lever allt längre och behöver jobba längre upp i åldrarna. Medellivslängden i Sverige är 86 år för kvinnor och 81 för män, men många underskattar hur länge de ska leva som pensionär.

– Att bestämma det sista inför pensionen är livets viktigaste lönesamtal. Genom att optimera uttagen kan de totala inkomsterna under pensionstiden öka. Det gäller att ha förvaltat tjänstepensionen bra. Det är den viktigaste pusselbiten för en bra pension efter karriären, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Det gäller även att ta ett större eget ansvar för att få ut en rimlig lön som pensionär genom ett eget sparande.

– 55+ är därför en perfekt ålder att bli mer engagerad och nyfiken kring hur din pension kommer att bli, säger Trifa Chireh.

undefined

När du ska gå i pension

Få en helhetsbild
Det första du ska göra, enligt Trifa Chireh, är att logga in på minpension.se för att göra en egen prognos och se hur mycket pensionen blir och därefter se över månadskostnaderna.

– Sätt upp konkreta mål och laborera på minpension.se för att se hur mycket du får i pension vid till exempel 64 respektive 67 år. Utgifterna blir inte mycket lägre för att du har blivit pensionär, i alla fall inte de första tio åren då många fortfarande är aktiva. Ett bra test är att prova att leva på den pensionen i några månader, säger Trifa Chireh.

Du som har tjänstepension kan många gånger höja ditt pensionskapital med fem till fjorton procent genom att se över behovet av efterlevandeskydd.

– Efterlevandeskydd finns till för att ditt tjänstepensionskapital ska tillfalla din familj om du skulle gå bort innan du plockat ut hela kapitalet, men det kostar i form av att du får lägre pension. Men tänk efter innan du tar bort skyddet. Det krävs oftast en hälsoprövning om du vill ha tillbaka det, säger Trifa.

undefined

Läs mer om efterlevandeskydd

Bli en ”jobbonär”
Att abrupt sluta jobba passar inte heller alla och enligt Trifa Chireh finns det mellanvägar att gå – att vara en ”jobbonär” och arbeta lite vid sidan av pensionärslivet.

– Fördelen med det är att arbete efter 66 är väldigt skattefördelaktigt, säger hon.

Läs mer hur du kan förbereda dig inför pensionen

Länsförsäkringars bästa pensionstips:

Logga in på minpension.se och gör en prognos för din pension.

Se därefter över månadskostnaderna och spara in på saker som inte är viktiga just nu.

Prova att leva på den prognostiserade pensionen i några månader och känn på hur det fungerar.

Du som har tjänstepension, se över behovet av efterlevandeskydd. Genom att ta bort efterlevandeskyddet kan du höja din pension med fem till fjorton procent.

Om du inte tvärt vill sluta att arbeta, överväg möjligheten att bli ”jobbonär” efter 66 år och arbeta lite vid sidan om pensionärslivet. Skattemässigt är det väldigt fördelaktigt.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på MVT.