Syrier flyr till svenska ambassader

Stockholm

Hundratals syrier söker sig varje dag till ambassaderna i Turkiet, Jordanien och Egypten, i tron om att få asyl i Sverige. "Många har missuppfattat Migrationsverkets beslut", säger Lars Wahlund, ambassadör i Ankara.(TT)

Sammanlagt hundratals syrier söker sig varje dag till de svenska ambassaderna i Turkiet, Jordanien och Egypten i tron att de på så sätt kan få asyl i Sverige.

Ökningen har skett sedan Migrationsverket i förra veckan beslutade att syriska flyktingar i Sverige med tillfälligt uppehållstillstånd - ungefär hälften - får dessa permanentade, rapporterar Dagens Nyheter.

40-60 personer kommer rent fysiskt varje dag till ambassaden i Ankara enligt ambassadör Lars Wahlund. Ambassaden får också många förfrågningar på mejl och telefon.

-Många har missuppfattat Migrationsverkets beslut. De tror att det öppnar för asyl för alla syriska flyktingar, säger Wahlund.

Det finns många flyktingar i Turkiet från grannlandet Syrien. De tar alla chanser de kan, vilket enligt Wahlund återspeglar mångas desperation och frustration. Ambassaden försöker nu vara tydlig med vad som gäller via webbsidor, Facebook, Twitter och i kontakt med medier.

Beslutet om uppehållstillstånd har knappast hunnit slå igenom på de syrier som når Sverige ännu. Likväl har antalet asylsökande hit, inte bara från Syrien, ökat mycket kraftigt de senaste veckorna. Migrationsverket skrev i juli ner sin prognos på grund av en mer restriktiv gränsbevakning vid den grekisk-turkiska gränsen.

-Men de senaste veckorna har vi sett att det kommer väldigt många över Medelhavet i stället. Här känns det som att man har hittat en alternativ väg till Europa, säger Fredrik Bengtsson, presschef på verket.

Rimligen måste Migrationsverket återigen skriva upp sin prognos, vilket väcker frågan om huruvida myndigheten och landets kommuner är beredda på ett mottagande i en större skala. Särskilt som stora grupper utgör nationaliteter där alla eller en mycket stor andel beviljas asyl: syrier, eritreaner, somalier, afghaner.

Migrationsverket gjorde nyligen en upphandling på 17 000 tillfälliga boenden som kan köpas in vid behov, även om den har överklagats. Tills vidare löser man det genom att handla upp med kortare avtal. Men sedan ska människor slussas från tillfälliga boendeformer.

-Det är viktigt att inte bara Migrationsverket snäpper upp sin förmåga utan att även kommunerna möter upp i motsvarande grad. Annars kommer vi att ha en propp med människor som sitter fast i våra mottagningssystem som har rätt att påbörja sin etablering i Sverige, säger Bengtsson.

FAKTA: Måste ta sig till Sverige

I förra veckan beslutade Migrationsverket att syriska flyktingar i Sverige med tillfälligt uppehållstillstånd ska få dessa permanentade.

När någon beviljas permanent uppehållstillstånd får också deras närmaste anhöriga - barn och makar - komma till Sverige och kan ansöka om det på svenska ambassader.

Asylsökande måste dock ta sig till Sverige.

I princip alla asylsökande syrier i dag får stanna i Sverige, även om Migrationsverket gör en individuell prövning. Bland annat vill myndigheten undvika att krigsförbrytare tar sig hit.

 
 
  • Senaste nytt
  • Mest läst