På fredagen avslutas med största sannolikt rättegången om det av åklagaren rubricerade mordet på en 18-årig man i Stadsparken i Motala den 12 december i fjol. Mannen avled av de skador han åsamkades – bland annat i buken – och kammaråklagare Helene Gestrin har tidigare under rättegången förklarat att materialet i polisens förundersökning pekar på att det var den 21-årige nu åtalade mannen som med kniv högg 18-åringen så pass svårt att han senare avled på sjukhus. Hon yrkade under den första rättegångsdagen i Linköpings tingsrätt att att mannen ska dömas för mord, alternativt synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

21-åringen, som greps relativt snart efter det inträffade då han befann sig i närheten av polisens avspärrningar i Stadsparken, har hittills tydligt och klart förnekat brott. Mannen, som kände den dödade 18-åringen före händelsen, har i stället hävdat att han handlat i självförsvar. Under den första rättegångsdagen förklarade också hans advokat Anders Berglund att hans 21-årige klient "är helt främmande inför tanken på att han velat mörda 18-åringen. Han beklagar det djupt."

Strax innan förhandlingarna under den preliminärt schemalagt sista rättegångsdagen inleddes i Linköping var advokat Anders Berglund tydlig.

Bevisningen räcker inte. Hans klient kommer inte att dömas för det grövsta brottet i åklagarens palett av yrkanden.

– Jag kan absolut inte tänka mig att det här håller för överlagt mord, sade han till vår reporter Rita Furbring innan han gick in i rättssalen.

– Jag anser att det, och nu är jag försiktig igen, finns ganska goda chanser att han blir frikänd.

TV: Du kan se hela intervjun med advokat Anders Berglund ovanför artikeln eller genom att klicka HÄR.TV: Du kan se hela intervjun med kammaråklagare Helene Gestrin ovanför artikeln eller genom att klicka här.