Parkeringen utanför Sova i Bråstorp ska bli en marknad för närproducerade varor. I alla fall i två timmar per vecka. Konceptet går under namnet Reko och är redan stort i grannlandet Finland, men först nu slår idén rot i Motala. Initiativtagare till den lokala satsningen är den ekonomiska föreningen Ekonomilaget.

– Reko är en träffpunkt för konsumenter och producenter. Vi kommer inte lägga oss i själva handeln utan det sköter företagare och konsumeter själva via Facebook som kanal, berättar Maria Jönsson, sekreterare.

Ett exempel på hur det fungerar i praktiken:

Facebooksidan Reko - Handel Motala skapar ett event för utlämningsträff. Där annonserar producenter sina varor och priser. Maria Jönsson använder två kilo potatis för 15 kronor som exempel.

– Konsumenter kan då svara med en kommentar och säga att de vill köpa. Betalningen sker via swish, bankgiro eller annan överrenskommelse. Producenten levererar sedan varorna till konsumenten i samband med utlämningsträffen, förklarar Maria.

En fördel med Reko är att svinnet minimeras, fortsätter hon.

– Till skillnad från en vanlig torghandel tar producenten bara med sig det som redan blivit sålt.

Är det först till kvarn som gäller för konsumenterna?

– Ja, det blir ingen budgivning om utbudet är begränsat utan först att skriva får köpa.

För att få sälja varor via Rekos Facebooksida finns dock ett krav; säljaren måste vara företagare och ansvarar själv för vad hen säljer.

– Vi ser också helst att det är så närproducerat som möjlig med svenska råvaror i första hand, säger Maria.

Det första utlämningstillfället i Motala sker den 22 februari klockan 16:30 på parkeringen vid Sova.