I Biskopsparken vid Konsert och Kongress medverkar företaget Axels Nöjesfält i stadsfestivalen med åkattraktioner och lotterier. Vagnarna är färgglatt dekorerade med bilder som visar män, kvinnor, barn och bakgrundsmotiv. Vissa bilder visar lättklädda tjejer med minikjolar, djupa urringningar och plutande läppar.

De bilderna har fått Linköpingsbor att reagera, bland annat i facebook-gruppen Tjejer för tjejer i Linköping som bildats för att öka tryggheten för tjejer och kvinnor i stan. Bilderna framställer tjejer som sexobjekt och det rimmar illa med utsagor om att motarbeta sexuella ofredanden på festivaler, menar kritikerna.

– Bilderna sänder signaler om värderingar och det känns inte bra när man ska gå dit med barn och ha trevligt, säger Linköpingsbon Lena Nilsson.

Artikelbild

Mikael Andreasson som driver Axels Nöjesfält håller inte med om att bilder på vagnarna skulle vara sexistiska.

– Det får stå för dem som tycker så. Alla har sin smak. Men de är inte sexistiska, säger Mikael Andreasson.

Han beskriver att företaget är noga med att kontrollera hur de vagnar som beställs från fabrik är dekorerade och säger att vagnar målas efter olika teman.

– Är det hawaii-tema så har personerna på bilderna inte så mycket kläder på sig, konstaterar han.

Artikelbild

Har ni fått kritik från människor i andra städer mot dekorationen på era vagnar?

– Nej, vi har aldrig hört något om det förut, säger Mikael Andreasson.

Artikelbild

Axels Nöjesfält har inte för avsikt att ändra dekoration på sin vagnpark. Men Lena Nilsson har valt att delge arrangören, Linköpings kommun, de kritiska synpunkterna mot vissa av tivolivagnarna och Claes Lauritsen, projektledare på Visit Linköping, säger till tidningen att han tänker kontakta tivoliarrangören.

– Jag blir faktiskt glad och stolt när invånare snappar upp sånt här och hör av sig till oss. Jag håller med om att det inte är lämpligt med sådana bilder. Jag ska ta en dialog med nöjesfältet och se hur de tänker så får vi hitta på någon lösning, säger Claes Lauritsen.