Anledningen till att avspärrningarna upphävs uppges vara att områdena är sanerade, det uppger Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, och Jordbruksverket enligt sajten krisinformation.se.

- En lång tids arbete med att sanera markerna där de mjältbrandssmittade djuren påträffats är nu klart och vi kan äntligen ta bort avspärrningarna. Det innebär att det är fritt fram att röra sig i hela området igen, säger Lotta Andersson, operativ chef i Jordbruksverkets krisorganisation i ett pressmeddelande.

De djur som betar inom det drabbade området kring Omberg ska nu vara vaccinerade mot mjältbrand. Trots att man hittat nytt fall av mjältbrand för en tid sedan ska det inter ha upptäckts några nya fall i djurbesättningar.

Artikelbild

– Vi har hittat ytterligare en älg som dog av mjältbrand för ungefär en månad sedan, men den förändrar inte läget i stort. Den hittades inom vaccinationsområdet så både tid och plats tyder på att det inte är ett nytt utbrott av mjältbrand. Området där älgen låg har vi sanerat och inga djur betar i närheten av området, säger Lotta Andersson i ett pressmeddelande.