Tillsammans med hustrun Kerstin har han drivit jordgubbsodling sedan 1992, men det var först för fyra år sedan som paret bestämde sig för att prova på odling även i tunnlar.

– Vi träffade odlare i Skåne som var väldigt innovativa, säger Christer.

När bären mognar oskyddade är vädret en avgörande faktor för hur skörden blir. Han har varit med om att det inte funnits bär till midsommar på grund av kyla. De har också förstörts av väta.

Artikelbild

| Christer Petersson har 18 odlingstunnlar och varje är 100 meter lång.

– Riktiga regnskurar kan vara livsfarligt, säger Christer.

Att odla i tunnlar, där det är varmare och bevattningen sker reglerat, gör att säsongen förlängs och blir ett komplement till den traditionella odlingen. Plantorna som växer i tråg kan ha mogna bär redan i slutet på maj och, som i det här fallet, också erbjuda skördar på hösten. I Nykyrka finns 18 odlingstunnlar som vardera är 100 meter långa.

Allmänheten kanske förvånas över att det kan finnas svenska bär i september, men för Christer och Kerstin är det inte så märkvärdigt.

– I fjol hade vi jordgubbar ända in i oktober, säger Christer Petersson.