En dag i april år 2015 träffade jag två unga modiga och starka tjejer på MVT:s redaktion. Rebecka Johansson och Hanna Hallberg. De berättade att de ville ordna Pride i Motala. Och det gjorde de, i juli samma sommar. Under lördagen klockan 14.00 avgick Pride-paraden, för tredje året i rad, från stadsparken i Motala.

Nytt för i år är att invigningstalet och underhållningen efter paraden håller till på en scen på Stora torget. Bredvid scenen står konditorn Brenda Hilding och säljer regnbågscupcakes.

– Hälften av vinsten går till nästa års Motala Pride, säger Brenda Hilding.

Artikelbild

Efter att paraden gått ett varv runt centrum når de Stora torget. Där rullar Kerstin Lundberg (V) och Camilla Egberth, kommunstyrelsens ordförande, ut en Pride-matta.

– Jag tycker att det är en självklarhet att manifestera jämlikhet och allas lika värde, därför är jag här idag. Alla ska få leva och älska vem man vill, säger Camilla Egberth.

Paret Daniel Hooper och Daniel Gough från England berättar att det här är första gången någonsin som de går i en Pride-parad.

– Vi har Pride i Bournemouth där vi bor, men det har inte blivit av att vi har gått dit av någon anledning, säger Daniel Hooper.

Artikelbild

| Precis som tidigare år avgick Pride-paraden från stadsparken i Motala.

Hannah Hallberg, Rebecka Johansson, Robin Nordh och Oliver Abrahamsson, arrangörerna bakom årets Motala Pride är nöjda.

– Det känns så himla bra, säger Robin Nordh och Oliver Abrahamsson.

Artikelbild

– Jag trodde inte att det skulle komma så många människor, säger Rebecka Johansson.

– Det känns lustigt att det har blivit så stort, säger Hannah Hallberg.