Heléne får så bra respons för sitt sätt att levandegöra berättelserna att deltagarna kommer fram på stan och undrar när det är dags för nästa uppläsning. Möt henne i MVTs 10 frågor:

1. Hur skiljer sig dessa läsecirklar från andra?

– Vi läser lättlästa böcker. Vi vänder oss mot personer som har någon funktionshinder och som bor på gruppbostäder knutna till LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). I lördagsläsecirkeln är två tjejer och en kille.

2. Vem väljer böckerna?

– Jag väljer ut några böcker, sju till tio stycken, läser på lite och ser vad de handlar om. Sen väljer vi ut en bok demokratiskt. Just nu har vi läst en serie om en tonårstjej som upptäcker det här med att bli kär. Men nu när vi har en kille med kanske det blir andra böcker, säger Helene och ler.

3. Är det viktigt att man läser böcker?

– Ja. Det är viktigt för att få ett språk och att få i gång fantasin. Och så får vi en stund tillsammans i högläsningen.

4. Varför finns det läsombud?

– Det är viktigt att kunna få ta del av böckernas värld. De finns människor som inte kan läsa, eller inte orkar hålla i en bok eller inte kan koncentrera sig. Jag har gått på två stycken utbildningar på biblioteket där de har bjudit in oss och ger oss bland annat lästips.

5. Vad är det roligaste med att vara läsombud?

– Det är roligt att hålla i cirklarna och läsa böckerna. Då får man i gång samtal och det är roligt och ger mycket både till mig och deltagarna. Ibland när jag träffar dem på stan kan de fråga "är det läsecirkel snart?"

6. Läser du mycket själv, privat?

– Ja, jag är svag för deckare och må bra-böcker. Böcker ger så mycket och sätter i gång fantasin. Jag har massor av böcker hemma till min familjs stora förtret. Jag sorterar och lägger i bananlådor och försöker hålla lägga undan, men så kommer det nya böcker som jag bara måste ha. Jag köper mycket böcker dels för att det är roligt att gå tillbaka och titta i dem och för att jag vill ha böckerna hemma, säger Heléne som slår ut armarna och skrattar till.

7. Finaste ordet du vet?

– Gemenskap. Det måste vara hemskt att stå utanför, att stå ensam. I mina jobb som läsombud och att vara ledsagare känner jag att jag gör skillnad och då mår jag bra själv. De är världens bästa jobb.

8. Din favoritförfattare?

– Jan Mårtensson.

9. Vackraste platsen i Motala?

– Det finns så många ... Jag tycker att det är vackert att stå på Motalabron och titta ut. Trots min höjdskräck.

10. Bästa låten som någonsin gjorts?

– Jag tycker Cornelis Wreeswijk. "Nudistpolkan" är inte den vackraste men den roligaste.