Rufus, en glad och storväxt dvärgpudel, sitter i soffan och ber om att bli klappad av husse. I hörnet av vardagsrummet står ett piano och någon gitarr. Foton från olika länder syns i periferin. Erik Forslund, systemutvecklare och ordförande för Kristdemokraterna i Motala, dricker kaffe med mjölk i.

– Resa, båtar och musik är stora intressen. Sen är jag svag för efterrätter också, det är väl lite av en last kanske, berättar Erik Forslund.

Politik har inte alltid varit en stor del av Eriks liv. Tidigt i livet såg han sig själv som troende men den politiska sympatin för Kristdemokraterna kom senare, och först nyligen debuterade han som politiker.

Artikelbild

| Någon dag i veckan arbetar Erik Forslund hemifrån, vilket gör det lättare att hinna med politiska uppdrag.

– Jag har varit aktiv i knappt två år, men har alltid tyckt om att sätta mig in i samhällsfrågor, säger Erik.

När han fick förfrågan att bli lokalordförande tackade han snabbt ja.

– Så jag tog över posten efter den smått legendariske Nisse Graan, fortsätter Erik.

Varje vecka avsätter Erik några timmar för sina politiska uppdrag. Detta vid sidan av sitt vanliga arbete som systemutvecklare vid IFS i Linköping.

– Fast på senare tid sysslar jag mest med projektledning på utvecklingsavdelningen, berättar han.

Där arbetar Erik utifrån ledordet effektivitet med starkt fokus på samarbete, något som har följt honom ända in i politiken.

– Den ekonomiska aspekten är viktig inom politik, skattepengarna måste utnyttjas på bästa möjliga sätt, menar Erik.

En filosofi som ibland möter motstånd i det rådande klimatet.

– Effektivisering har nästan blivit ett skällsord. För mig handlar det om ett demokratiskt ansvar, allt ska skötas effektivt, sen spelar det inte lika stor roll vem som utför arbetet, säger Erik.

Han må vara ny inom politiken, men det hindrar inte Erik från att tänka långsiktigt.

– Människor lever allt längre och därför måste åtgärder vidtas för att stärka äldrevården, använder han som exempel.

Även här återkommer idén om en effektiv resursfördelning.

– Motala kommuns planering är ofta väldigt långsiktig och bra, men ibland måste man sätta lite fart också. Det behöver hända saker på viktiga områden som äldrevården och ungdomsarbetslöshet, menar Erik.

Som Kristdemokrat ligger dock valfrihetsfrågan närmast Eriks hjärta. Ofta upplever han att samhället driver alla in i samma fålla.

– Med fler utförare och mångfald ges alla individer möjlighet att blomstra. Det är en kristdemokratisk fråga mer än något, säger Erik.