"Dagen utan invandrare" kallades protestaktionen som skulle visa hur viktiga människor från andra länder är för landets ekonomi. Vissa restauranger stängde i solidaritet med sina anställda, andra höll stängt för att inte tillräckligt många anställda dök upp.

Över hela landet stannade människor hemma, inte bara från restaurangjobb. En del höll sina barn hemma från skolan. Andra struntade i att köpa bensin och försökte på olika sätt att visa vad det skulle kosta för USA om de inte levde i landet. Ett museum i delstaten Massachusetts tog bort all konst som skapats av invandrade amerikaner.

Skyltar på dörren

Jag sade till min engelsklärare att jag inte kommer till skolan, och hon sade att hon förstod, säger 13-åriga Rosa Castro.

Hon demonstrerade i Detroit tillsammans med sin 26-åriga syster som är en av flera familjemedlemmar som lever i USA utan tillstånd från myndigheterna.

I Washington höll salladskedjan Sweetgreens 18 restauranger stängt.

"Vi är alla tre söner till invandrare", skrev grundarena på skyltar utanför: "Vi respekterar vår personals rätt att uttrycka sin åsikt i en demokrati".

Totalt stängde 70 restauranger i Washington. Kändiskocken José Andrés, invandrad från Spanien, stängde fem av sina restauranger. Andrés, med nära en halv miljon följare på Twitter, har tidigare dragit sig ur planerna på att öppna en restaurang i ett hotell som Trump ägt. Han hänvisade då till Trumps retorik mot invandrare.

"Bryr oss inte"

I Los Angeles modedistrikt var omkring hälften av affärerna stängda. En livsmedelskedja i Kalifornien sade att alla anställda vid 41 butiker fick lov att på betald arbetstid delta i protesterna.

Rädslan sprider sig bland många som lever utan tillstånd i USA efter räder från immigrationsmyndigheterna. Hundratals människor har gripits, och vissa har skickats ut ur landet.

Marvin Gomez har varit i USA i tio år. Han arbetar och betalar skatt, och skickar pengar hem till sin mamma.

Vi var en grupp på 10-12 personer som var överens om att inte jobba i dag. Vi var tvungna att göra det här. Cheferna får väl sparka oss, det bryr vi oss inte om.