När EU:s stats- och regeringschefer möttes i vintras manades till enighet om ett nytt asylsystem i lagom tid till midsommar.

Men den ordern gick inte att uppfylla. Läget är fortsatt låst kring framför allt den omfördelning av asylsökande som är tänkt att göras om något land plötsligt får ta emot en stor mängd flyende utifrån – i stil med vad som skett i Grekland och Italien på senare år.

På ena sidan står främst de så kallade Visegrad-länderna – Tjeckien, Slovakien, Polen och Ungern – som benhårt säger nej till all omfördelning. I andra änden står länder som Sverige, Tyskland och Frankrike som anser att det handlar om solidaritet mellan EU-länderna för att avlasta varandra.

"Kontroversiellt"

Som läget nu ser ut kan till och med omfördelningen tills vidare komma att läggas åt sidan under höstens fortsatta diskussioner, för att man under tiden ska försöka enas om övriga delar av asyl- och migrationspolitiken.

Oenigheten märktes även när EU:s utrikesministrar satt samlade i Luxemburg på måndagen.

Det är alltid kontroversiellt. Vi har olika syn på saker och ting. Det är en konstruktiv ton även om det märks är som alltid väldigt emotionellt och mobiliserar ganska starka känslor hos folk, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

Läger i Afrika?

Inför EU-ledarnas toppmöte på torsdag diskuteras främst hur man ska få färre migranter som saknar egentliga asylskäl att försöka ta sig in i EU. Fokus ligger tydligt på avskräckning, exempelvis genom att hota länder som inte vill ta tillbaka sina utresta medborgare med hårdare visumregler för att resa legalt till EU.

Enligt nyhetssajten EU Observer trycker dessutom Österrike återigen på för att migranter som räddas på Medelhavet ska skickas till läger i exempelvis Egypten och Tunisien, för att där avgöra vem som kan få asyl eller inte.

Motståndet i det fallet är dock fortsatt starkt från övriga EU-länder, inte minst Sverige.

Vi ska inte börja plötsligt med sådana här uppsamlingsläger utan vi ska försöka att angripa grundorsakerna och faktiskt erbjuda möjligheter att försörja sig eller gå i skola i ursprungsländerna, säger Margot Wallström.