Lyftet: "Ert bästa resultat någonsin"

När Svenskt Näringsliv släpper årets företagsklimatranking är Vadstena kommun årets klättrare i länet. Kommunen har klättrat upp 108 platser och ligger nu på plats 84 i rankingen.

Peter Karlsson (M), kommunalråd, Dessie Forsén (S), ordförande i Vadstena Turism och Näringsliv AB och Jessica Hallros, vd för Vadstena Turism och näringsliv AB fick ta emot diplom och blommor från Sofia Sjöström, regionchef på Svensk Näringsliv.

Peter Karlsson (M), kommunalråd, Dessie Forsén (S), ordförande i Vadstena Turism och Näringsliv AB och Jessica Hallros, vd för Vadstena Turism och näringsliv AB fick ta emot diplom och blommor från Sofia Sjöström, regionchef på Svensk Näringsliv.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena kommun2019-09-24 20:00

Förra året låg Vadstena kommun på plats 192, men har nu klättrat till plats 84 efter att enkäterna som företagare fått svara på sammanställts i Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.

Vadstena kommun är länets raket i år och Svenskt Näringslivs regionchef Sofia Sjöström finns på plats i Infocenter i Vadstena för att visa Vadstena kommuns resultat. 

– Det är ert bästa resultat någonsin, säger Sofia Sjöström.

Hon redovisar årets resultat innan klättringen firas med kaffe och tårta.

– Det är fantastiskt roligt. Jag tycker att alla Vadstenabor ska känna stolthet över det här. Alla bidrar till att skapa en bra attityd, säger  kommunalrådet Peter Karlsson (M) i samband med presentationen.

– Man känner sig stolt och glad. Det känns att vi är på rätt bana, säger Dessie Forsén (S), ordförande i Vadstena Turism och näringsliv AB.

Klättringen har fört upp Vadstena bland de bästa 100 kommunerna i landet i företagsrankingen.

Årets stora klättring tros bero på flera faktorer. Peter Karlsson lyfter vikten av att man bildat det kommunala bolaget som hanterar turism och näringslivsfrågorna.

– Det har funnits många trevande försök genom åren, men nu har politiken satt ner foten och visat vilken färdriktning vi vill ha, säger han.

Jessica Hallros, vd för bolaget tycker att det nu finns en enighet internt i kommunen.

– Vi har bestämt att vi ska satsa på företagen och visar att vi menar det, säger hon.

Andra framgångsfaktorer som lyfts fram är samverkan mellan företag och mellan företag och kommunen och att man jobbar på lång sikt.

– Långsiktighet är A och O, säger Peter Karlsson.

Sofia Sjöström pekar på att ett bra ambassadörskap i kommunen är viktigt för hur kommunen uppfattas.

Peter Karlsson håller med om vikten av att man har en god anda i kommunen.

De är överens om att det är summan av många faktorer som gjort att kommunen nu klättrat i årets företagsklimatranking.

– Små saker som drar åt samma håll är jätteviktigt, säger han.

Alla är de glada över placeringen, men vill jobba vidare.

– Vi ser att vi är på rätt väg och det får vi inte nöja oss med, säger Peter Karlsson.

En klättring 108 placeringar uppåt är definitivt bästa klättringen i länet. Sett i landet har kommunen gjort den tredje bästa klättringen. Bara Malung/Sälen och Orsa klättrade fler placeringar.

Årets stora klättring i företagsklimatrankingen firades med tårta.
Årets stora klättring i företagsklimatrankingen firades med tårta.
Karta: Vadstena kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!