Ny analys: Detta bör bevaras i sjukhusomrÄdet

Vadstena kommun har en mĂ„nghundraĂ„rig historia av vĂ„rd. Nu har Östergötlands museum genomfört en kulturmiljöanalys över BirgittaomrĂ„det och dess vĂ€rden.

Plan- och bygglovschef Anna SĂ€fström och stadsarkitekt Mathias Hult har tagit del av Östergötlands museums kulturmiljöanalys av BirgittaomrĂ„det.

Plan- och bygglovschef Anna SĂ€fström och stadsarkitekt Mathias Hult har tagit del av Östergötlands museums kulturmiljöanalys av BirgittaomrĂ„det.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena kommun2019-11-06 18:00

En fördjupad översiktsplan ska tas fram över BirgittaomrĂ„det och i samband med det har Östergötlands museum genomfört en kulturmiljöanalys.

– Vi har tagit fram den hĂ€r analysen som ett första steg, sĂ€ger plan- och bygglovschef Anna SĂ€fström och fortsĂ€tter:

– Det Ă€r för att klara ut vilka vĂ€rden som finns inom omrĂ„det.

Museets antikvarier har tittat pÄ omrÄdets historia och bedömt samtliga fastigheter samt listat vad som Àr viktigt att kunna bevara för omrÄdets karaktÀr. I analysen har BirgittaomrÄdets kulturhistoriska vÀrden lyfts fram. Kontinuitet Àr ocksÄ en faktor som tas upp med tanke pÄ att Vadstena varit centrum för mentalsjukvÄrd under flera hundra Är och Birgittas sjukhus Àr en lÀnk i den kedjan.

Inför att omrÄdet ska detaljplaneras behöver förutsÀttningarna klargöras.

–  Det handlar om att sĂ€kerstĂ€lla att vi förvaltar det kulturarv vi har, sĂ€ger stadsarkitekt Mathias Hult.

Bland Vadstenaborna finns olika Äsikter om sjukhusomrÄdets betydelse för Vadstena. Allt frÄn Äsikten att allt ska bevaras till att det bÀsta vore att riva allt och bygga nytt.

Även om man inom Vadstena kommun genomfört en analys av omrĂ„det anser Mathias Hult och Anna SĂ€fström att det Ă€r viktigt att ta in en extern aktör för kulturmiljöanalysen.

– De tittar pĂ„ det med sakkunniga ögon, sĂ€ger han.

Fastigheterna inom BirgittassjukhusomrÄde byggdes under 1950- och 60-talet. Ett sjukhuskomplex bestÄende av 22 byggnader, varav tolv vÄrdpaviljonger, som kunde bereda vÄrd Ät över 1100 patienter.

– Det hĂ€r Ă€r en jĂ€ttetydlig Ă„rsring, ett tidsavtryck, sĂ€ger Mathias Hult.

Byggnaderna Àr inte gamla i jÀmförelse med mÄnga andra bevarade fastigheter i Vadstena.

– Men ett byggnadshistoriskt vĂ€rde Ă€r ju inte bara beroende av Ă„lder, sĂ€ger han.

År 1967 tog landstingen över mentalsjukvĂ„rden frĂ„n staten och Birgittas sjukhus blev ett mentalsjukhus för hela lĂ€net med 1200 vĂ„rdplatser. NĂ€r Psykiatrireformen trĂ€dde i kraft 1995 började patienterna flyttas till sina hemkommuner och byggnaderna pĂ„ Birgittas sjukhus anvĂ€ndes till annan verksamhet. Kommunförvaltningen flyttade in i vĂ„rdpaviljong M1 och byggnaden blev kommunhus.

Att bevara omrÄdets karaktÀr lyfts fram som rekommendationer i lÀnsmuseets rapport. SÄdant Àr bland annat den ursprungliga grÄbeige fÀrg som flera av husen har. Enkupigt rött taktegel Àr ett annat karaktÀrsdrag hos byggnaderna. Ytterligare karaktÀrsskapande detaljer Àr jÀrnsmide som bland annat finns i form av smÀckra rÀcken och snörasskydd.

HĂ€nsyn bör tas sĂ„ att eventuell nybyggnation smĂ€lter in nĂ€r det gĂ€ller utseende, materialval och fĂ€rgsĂ€ttning. 

ParkkaraktÀren i omrÄdet bör ocksÄ bevaras. OmrÄdet Àr inte byggt som kvarter utan efter principen hus i park med gröna ytor mellan husen. I rapporten gÄr att lÀsa att nyare bebyggelse tillkommit i omrÄdets ytterkanter och att detta pÄverkat den ursprungliga öppna kÀnslan. Den öppna rumsligheten bör inte minska ytterligare.

– OmrĂ„det har stor potential, sĂ€ger Anna SĂ€fström.

Men samtidigt stÄr man inför utmaningar att framöver locka externa aktörer till omvandlingen av detta omrÄde.

– Än har vi bara pĂ„börjat det hĂ€r, sĂ€ger Mathias Hult.

Det som kommit lÀngre Àr planerna pÄ ny vÄrdcentral som ska ligga i omrÄdet.

– Diskussion pĂ„gĂ„r nu om hur vi fĂ„r till en byggnad som fungerar bra pĂ„ plats och tillför positiva vĂ€rden till miljön, sĂ€ger Anna SĂ€fström.

OmrÄdets parkkaraktÀr bedöms som viktig att bevara.
OmrÄdets parkkaraktÀr bedöms som viktig att bevara.
Tidiga vÄrden i Vadstena

1519 donerade MÄrten Skinnare ett antal mindre byggnader, öster om klosteromrÄdet, till hospital och sjukstuga. HospitalsomrÄdet vÀxte succesivt under 1500-talet.

PÄ 1750-talet uppfördes Stora dÄrhuset, nuvarande Hospitalsmuseet.

1823 beslutade riksdagen att ett antal centralhospital skulle byggas i Sverige. Ett av dessa byggdes i Vadstena.

1895 byggdes det tidigare sockerbruket om för asyl för vÄrd av "sinnessjuka". Verksamheten lades ner 1973. Asylen Àr idag bostÀder och bibliotek.

Karta: Vadstena kommun
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!