I höstas tilldelades Kulturföreningen Ugglan 200 000 kronor av Postkodlotteriets kulturstiftelse – pengar som finansierats till den pågående ljud- och ljusinstallationen i silon. Det är andra året som konstnärerna använder byggnaden som utställningslokal, men den här gången har projektet vidareutvecklats.

– Det blev ganska spontant förra året. Då kände vi att vi ville göra nåt i samband med kulturveckan. Men den här gången ligger det mer arbete bakom projektet, och vi är dessutom fler konstnärer inkluderade, säger Rasmus Sköld, en av initiativtagarna.

Han och Maria Segersäll, som har sin verkstad intill silon, hade många gånger funderat på hur det såg ut inuti den enorma byggnaden.

Artikelbild

| I höstas tilldelades Kulturföreningen Ugglan 200 000 kronor för att kunna genomföra projektet, där bland andra Sofia Ek, Rasmus Sköld, Maria Segersäll, Linn Carlehed och Joel Alenius ingår.

– Eftersom vi vill visa konst på oväntade platser så tycker vi att silon är en perfekt utställningslokal. Det är som att kliva in i en katedral. Dessutom tror vi att det är många Vadstenabor som nån gång velat se hur det ser ut härinne, säger Maria Segersäll.

Tanken är att locka andra besökare än de som vanligtvis brukar besöka traditionella gallerier.

– Jag gillar idén att konsten kommer till folket. Såna här större installationer är inte så vanliga i småstäder.

Utställningen, döpt till Silofon 17, visar vad som händer när en gammal industribyggnad möter drömmar, och relationen mellan människa, maskin och fantasi. Ljud, ljus och skulpturer står i fokus.

Artikelbild

| Konstnärerna har arbetat mycket med självlysande färger och UV-ljus.

– Det här är en industrialistisk ineffektivisering i regnbågens alla färger. Besökarna kommer att få uppleva känslan av hur det är att jobba i en drömfabrik, och det finns spakar och vevar att dra i, säger Rasmus Sköld, som inte vill avslöja alltför mycket.

Utställningen pågår mellan söndag, den 21 maj, och måndag, den 22 maj.