Vid infarten ruvar det grågröna, stora före detta kommunhuset. På tomten finns en röd tegelbyggnad som en gång var en del av stationsområdet; här gick järnvägen mellan Vadstena och Ödeshög fram till 1950 – banvallen är ännu synlig.
Stationshuset är kvar. En stadig tegelbyggnad, uppförd 1888. I den bor Claes Westling med sin familj.
– Vi ville bo i fred och ro och fick syn på stationshuset i Rogslösa i ett mäklarfönster, berättar Claes Westling, som köpte huset 1999.
Att hålla liv i bygden är ett uppdrag som Claes Westling, arkivarie på Landsarkivet i Vadstena har tagit på sig. Han arbetar aktivt för sin bygd i Östgöta Dal ekonomisk förening. Ett arbete som rönte framgång särskilt när det gällde skolan i Rogslösa. Här går 50-60 barn till och med årskurs 6.
– Här är verkligen inte ödsligt och tomt, men det är svårt att öka på invånarantalet i Rogslösa, säger Claes Westling.
– Och det beror främst på bostadsbrist. Här behövs billiga hyresbostäder. Tomtmark finns men det händer inget.
Claes visar oss till en plats i Rogslösa där det dock händer saker: Börje Olssons träsnideri. Han fann, liksom Claes Westling, av en slump ett hus i Rogslösa. 1997 kom han hit. Nu är han pensionär men har mängder av arbete. Slöjdandet av utsökt vackra bruksföremål är en del. Dessutom lagar han fönster och renoverar möbler. Uppdragsgivarna står i kö.
En Rogslösa-nestor är Lennart ”Pablo” Karlsson. Han påstår att han alls inte har varit Rogslösabo särskilt länge. Sedan 1936 bara.
– Det är dött, säger Pablo och skrattar igen när vi frågar hur livet är i Rogslösa numera.
Han minns livet runt järnvägsstationen, de två butikerna som var i gång, kvarnen, mejeriet. Alla tillfälliga arbetare som kom till Rogslösa för att lasta betor på järnvägsvagnar.
– Nära stationen låg Kafé Druvan ända in på 60-talet. Och där fanns också snickarverkstad och billackeringsfirma. Druvan var en samlingsplats i byn.
Och byns ungdomar gick på bio, i logen i Borghamn. Dessutom fanns det en tältbio på somrarna.
Lennart Pablo Karlsson kom flyttande från Klockrike och här slog han och hans föräldrar sig ner i det som kallas Herrgården. Tre söner har han, tvillingarna bor i Vadstena. Den tredje jobbar i Motala. Men bor i Rogslösa och pendlar.
Trogen sin hemby, som lever vidare under sin enorma himmel mellan två av Sveriges vackraste sjöar.
OM DU ANVÄNDER MOBILSAJTEN - gå till webbversion för att se fler bilder