Sista helgen i augusti går SM för brukshundar av stapeln i Skutskär. Bland de många tävlande vovvarna så finns nybörjaren Jojo, en fyra år gammal Border Collie med en riktig veteran till matte.

– Vi har haft en jäkla tur. För att kvala in till SM räknar man sina bästa två tävlingar och för oss räckte det med bara två stycken. Att vi skulle ta oss till SM var inget jag var förberedd på, säger Lena Martens.

Den lokala brukshundsklubben i Vadstena, som Martens själv var med och grundade i slutet av 60-talet, är inte sena med att fira bedriften. Under tisdagen hyllades Martens och Jojo med tårta och bubbel, något som paret återgäldade med en uppvisning.

Artikelbild

| Kul ska det vara, annars kan det kvitta, tycker paret.

– Lena är en av våra äldsta och bäst presterande medlemmar. Alla kan inte åka upp till Skutskär för att heja på plats, så vi vill visa vårt stöd redan nu, menar Johanna Jervgren, Vadstenaklubbens ordförande .

Inte för att en plats i SM är särskilt speciell i sig, inte för Martens. Årets mästerskap blir hennes tolfte och hon har två SM-guld sedan tidigare, om än med andra hundar.

– Jag tjatade till mig min första hund när jag var sju år, en boxertik. Under hela mitt vuxna liv har jag bara varit utan hund i ett år och det var det värsta året jag varit med om, berättar Martens.

Tävlandet började redan på 60-talet, men hon har också varit engagerad i flera föreningar. Bland annat så har hon varit ordförande för brukshundsklubben i Motala.

Artikelbild

| Lena Martens är en av Vadstena brukshundsklubbs äldsta och bästa medlemmar.

– Hundar är mitt liv, jag sysslar med allt som har med hundar att göra. Det kanske låter knasigt, men så är det.

Även om Martens själv är väl erfaren, så har Jojo inte tävlat alls utöver vad som krävdes för att kvala in.

Artikelbild

| Tårtor för att fira platsen i SM, även om det är långt ifrån Lena Martens första mästerskap.

– Det är lite imponerande ändå, hon är ganska så grön.

Kanske grön, men nog så duktig. Och glad, vilket hon helst visar genom att skälla högt.

Artikelbild

| Lena Martens och Jojo visar hur proffs uppför sig på banan.

– Hennes styrka är att hon är så positiv, även om hon uttrycker sig lite irriterande. Hon skäller som en galning, säger matte.

Mästerskapen i Skutskär utkämpas i totalt fem grenar; rapport, spår, sök, skydd och IPO. Just Jojo tävlar i spår, som går ut på att hunden följer en vittring av en människa. I spåret finns också träpinnar utlagda för hunden att plocka med sig.

Artikelbild

| Tålmodig Jojo väntar på att få springa till matte.

– Det är en svår gren, allt hänger på hunden och det krävs lite tur hela vägen, menar Martens.

För Jojos del är det dock viktigare med miljöträning än att finslipa utförandet.

– Hon har aldrig varit på någon så stor tävling med så mycket folk. Det går aldrig att veta i förväg hur ett djur reagerar på ett helt nytt område.