Efter de senaste hundattackerna i Vadstena, och särskilt den som inträffade i januari när en hund blev ihjälbiten av en annan hund, har hundägare i stan fått nog.

LÄS OM ATTACKEN HÄR: Hund ihjälbiten inför ägaren

– Sånt här får inte inträffa. Vi måste ta ansvar för våra hundar, säger Marika Söreskog.

Hon tycker att det länge har varit ett problem med hundägare som inte har sina husdjur kopplade. När händelsen i januari inträffade fick hon nog och startade då en namninsamling. Med den vill hon lyfta frågan och betona att alla hundägare bär ett stort ansvar. Hon ifrågasätter även rättsenheten och anser att de bör tillta åtgärder omedelbart när liknande händelser inträffar.

– Jag tycker att man ska omhänderta hunden direkt och testa den på samma sätt som man gör innan en hund blir godkänd för att tävla. Då ser man vilka svagheter hunden har. Det borde gälla i alla ärenden.

Men enligt Annika Tunholm, utredare för djurärenden på polisens förvaltningsenhet i Norrköping, omhändertas bara hundar som sedan tidigare misskött sig.

– Eller om hunden oprovocerat har bitit en människa, då kan det bli aktuellt att omhänderta djuret för att besikta det, säger hon.

Artikelbild

| Maria Rosenlind och hennes mamma Karin Eriksson, vars hund blev ihjälbiten, ska skicka namninsamlingen till utredaren.

Marika Söreskog driver butiken Morrhåret Hundsport i Vadstena och har den senaste tiden mötts av stor oro från kunderna.

– De har många frågor, både äldre och barnfamiljer. De känner sig oroliga att gå ut med sina hundar efter de senaste attackerna, berättar hon.

Artikelbild

| Britt-Marie Sternerud och Marika Söreskog är oroad över att hundägare inte inser vilket ansvar de bär över sitt husdjur.

Annika Tunholm tycker att det är olyckligt det som inträffat och förstår hundägarnas oro. Men hon kan inte uttala sig i de specifika fallen, men meddelar att Motalapolisen har fastställt att händelsen där en hund blev ihjälbiten, inte är ett brott. För att hundattacker ska bedömas som brott ska djurägaren medvetet ha motat hunden mot andra, förklarar Tunholm.

– Ärenden som inte är brott hamnar hos oss. Vi hör då parterna mer ingående för att få en bild av det som hänt. Och det är där vi befinner oss just nu i det här ärendet.

Artikelbild

| Det var Marika Söreskog som tog initativet till namninsamlingen, som har omkring 150 påskrifter.

Annika Tunholm berättar att varje fall är unikt och det går inte att generellt avgöra vilka insatser som krävs. Munkorg, koppeltvång och dressyrkurs är några av de åtgärder som kan förekomma.

Några tips

Artikelbild

| "Jag känner mig tom och arg", säger Karin Eriksson, ägare till den hund som bet ihjäl.

Hennes tips till hundägare är att ha bra koppel och halsband för att på så sätt undvika att hunden sliter sig.

– I lagen om tillsyn för hundar och katter står det att man som djurägare måste ha tillsyn över sitt djur så att den inte kan skada andra. Det är djurägarens ansvar. Ägaren bär också det ekonomiska ansvaret för de skador hunden eventuellt åstadkommer, säger hon.

Artikelbild

| Att använda koppel kan rädda din hunds liv.

"Känner mig tom"

Karin Eriksson, ägaren till den hund som blev ihjälbiten för några veckor sedan, är fortfarande berörd av det som hänt. Hon tycker att det är bra att ansvarsfrågan lyfts.

– Jag känner mig tom. Och arg. Vi har mist en familjemedlem. Jag hoppas att folk börjar fundera på varför de skaffar hund – och att de tar ansvar över den.