Björn Allansson tog i helgen sitt sjätte SM-guld i finnjolle när tävlingarna under tre dagar avgjordes på Vänern utanför Åmål.

– Jag har tränat mycket, men inte tävlat så mycket. Det är sällan jag varit så nervös inför en tävling, erkänner den 30-årige Motalasonen som tävlar för Göteborgsklubben GKSS.

SM i finnjolle avgörs varannat år på havet och varannat år på sjön. Vätternfostrade Björn Allansson har fyra guld på havet tidigare och vann nu för andra gången på sjön.

– Jag är nöjd med hur jag seglade, jag seglade smart och taktiskt. Det är lite lurigare på sjön när vindarna vrider, säger Allansson som vann sju av åtta delseglingar under tre dagar.

Dansken Otto Stridsvig kom tvåa. SM-silvret togs av Fredrik Tenghed från Karlstad och SM-bronset av Johan Wik från Sandviken.

Nu seglar Björn Allansson norska öppna mästerskapen i finnjolle Horten om två veckor och sedan blir det seglingens Mästarnas mästare i Marstrand, där alla grenars guldmedaljörer möts, senare i höst.

Han vet inte just nu om han ska ge sig ut på världsturné i finnjolle igen, så som tidigare. Björn har jobbat senaste året.

– Det gäller att ha resurser om man ska iväg, säger han.