Stefan kommer direkt från sitt jobb på skolan i Vikingstad för vår intervju. Under samtalet utvecklar han sina tankar.

– Tjejerna är värda en tränare som har stor närvaro, glöd och kompetens. För egen del har jag ett för bra civilt arbete för att jag ska kunna öka min närvaro.

Men han stänger ändå inte dörren helt för en fortsättning.

Artikelbild

– Jag kan tänka mig att vara en del av ett ledarteam, för det är ett väldigt härligt gäng att ha att göra med.

Många var det som tippade Libk i botten av tabellen, tillsammans med den andra nykomlingen Malmö. Men båda lagen har överraskat många och slåss med varandra om den sista platsen i ett kommande slutspel. Lagen ligger på samma poäng, på var sin sida om strecket, just nu.

Strid med Malmö

Fyra matcher återstår, för Libk väntar Rönnby hemma under söndagen och sen IKSU (b), Uppsala (h) och i sista omgången Malmö på bortaplan.

– Visst skulle det vara häftigt med en helt avgörande match mot Malmö. Men om vi lyckas säkra det innan, så gärna för mig.

Lagets första mål var att säkra ett nytt kontrakt. Nu när det är gjort är den tydliga målsättningen att nå en kvartsfinal.

– Jag har varit i slutspel förut, med herrlaget 2011. Och när man varit där så vill man dit igen. Det är en dimension till inom idrotten.

I sitt lag har han bara två spelare, tror han, som har rutin från slutspel.

– Anna Wiman har varit där, med Mora när hon blev utlånad dit. Och jag tror att Sofia Haglund har varit med som avbytare någon säsong. Sen är det nog inte fler.

– Att få spela den typen av matcher skulle vara oerhört lärorikt för alla.

"Lyssna på människan"

För ett par veckor sen, innan transferfönstret stängde, släpptes bomben att lagets stora stjärna Amanda Larsson lämnade för att gå tillbaka till Mora resten av säsongen.

Då ville inte Stefan Hedlund säga så mycket om affären. Nu när det gått några veckor, säger han:

– Jag tycker att föreningen agerat helt rätt. Man måste lyssna på människan och får inte glömma att det här är deras ideellt satsade tid. Ingen spelare lever på sin innebandy och Amanda bjussade på rätt mycket när hon bestämde sig för att spela för oss den här säsongen. Hon kunde valt vilken klubb som helst och gjort en bättre ekonomisk uppgörelse, det är jag säker på, men hon valde att komma hem och har varit oerhört viktig för gruppens utveckling.

Klar för nästa säsong

Stefan Hedlund avslöjar också att det redan nu är klart att Amanda återvänder till Libk efter säsongens slut.

– Det var en del i uppgörelsen att släppa henne nu, att hon förlängde sitt kontrakt här. Så det känns väldigt bra.

För att backa tillbaka lite igen, till det faktum att laget klarade sig kvar tvärtemot mångas tips, menar Stefan att den stora förklaringen ligger i det mentala spelet.

– Jag skulle säga att spelarnas inställning ligger bakom allt.

Han utvecklar det vidare:

– Jag blev oerhört imponerad av Libk:s herrar, under deras första säsonger i Superligan, där man hade fler ”krigare” än lirare. Det har damerna också haft och under de år jag hållit på med innebandy har jag lärt mig att det är lättare att få krigare att bli lirare än tvärtom. Har man hjärta och vilja att kämpa för varandra kommer det andra på köpet.

– Damerna har lärt sig att man måste lägga ner en maxprestation där man tar ut sig fullständigt i varje match för att få önskat resultat. Och det har de köpt rakt av.

Förresten, hur det än blir med uppdraget i Libk så fortsätter Stefan som förbundskapten för USA:s herrlandslag.

– Jag skulle egentligen slutat 2014 men när Internationella Innebandyförbundet öppnade upp för att det bästa utomeuropeiska landslaget i kommande VM får vara med i World Games 2017, då ville jag vara kvar. Att uppleva det vore oerhört stort.