"Ishockeyn har alltid varit nummer ett"

Joakim Sigvant är inte vilket nyförvärv som helst i Motala AIF. Med en mästartitel på cv:t och med HC Wettern som moderklubb.

Här på Bjälbotulllsskolan i Skänninge jobbar Joakim Sigvant som lärare och visst finns det en rink på skolgården. När det är vinter spolas det is och annars spelas det landhockey på rasterna.

Här på Bjälbotulllsskolan i Skänninge jobbar Joakim Sigvant som lärare och visst finns det en rink på skolgården. När det är vinter spolas det is och annars spelas det landhockey på rasterna.

Foto: Jens Bollius

Ishockey2019-10-03 12:59

– Det finns inga förbjudna övergångar längre, säger 29-åringen inför division 3-säsongen.

Han kanske inte är det mest meriterade nyförvärvet. I Sverige har Joakim Sigvant aldrig spelat högre än division 3. Det har funnits lägen att gå högre upp. Men han har inte tagit chansen.

– Jag har prioriterat att få istid. Det är ju därför man håller på, man vill spela, säger han.

Men Sigvant är ändå ett spännande nyförvärv för Motala AIF i årets division 3-serie som startar med premiär borta mot Skillingaryd nu på söndag.

Sigvant är uppvuxen i HC Wettern i Vadstena, Maifs stora rival genom decennier. Han har spelat en stor del av sitt hockeyliv i Wettern och då är det inte självklart att ta steget till Maif.

– Det var lite hatkärlek tidigare och visst har det varit en förbjuden övergång. Men det är inte riktigt så längre. Men jag har bara bytt klubb när jag inte haft något val.

Joakim Sigvant tycker att division 4 är för låg nivå och när det blev fyran eller inget lag alls i Wettern bytte han till Mjölby black river sharks. Två lag som haft heta duster mellan varandra. Nu går han till Maif när varken Wettern eller Mjölby ska ha lag i trean.

– Jag vill spela vidare så länge kroppen håller, och det är rätt många som jag spelat med tidigare i Wettern och Mjölby som spelar i Maif nu. Det var inte så konstigt att dra på sig tröjan, säger Sigvant.

Joakim Sigvant spelade både fotboll och hockey när han växte upp i Skänninge. Fotbollen har alltid varit stark på orten och han spelar fortfarande i det SIK som i år kom tvåa i femman. Hoppet lever för laget om att få en uppflyttning till fyran.

SIK har inte haft så mycket ishockey de senaste decennierna, men sporten lever ändå på orten. De barn som vill spela åker till Mjölby eller Vadstena.

– I Hattorp hade vi en tennisplan som spolades på vintern och vi spelade jämt. Antingen där eller på gatan.

Sigvant började i Wetterns 89-lag som var bra, under ledning av Mjölby Södras gamle storback Björn Wiborg. Det var alltid hårda duster mot Maif som också hade en bra årgång med bland andra Rasmus Schelin i truppen.

Sedan tappade Wettern sin målvakt Tobias Wilken till Skåne och nästan hela pojklaget gick till Mjölby där det blev juniorhockey. Men Sigvant kom tillbaka till Wettern och återförenades så småningom med hockeypolare som Joel Johansson, bröderna Axell och Gustav Österberg.

Åtta A-lagssäsonger blev det i Wettern, med bland annat det mytiska kvaldramat mot Maif 2013 i ett fullsatt Kungsvalla.

– Det är ju kvalen man minns bäst, som varit roligast, säger han.

Joakim Sigvant har fått bli mästare på rinken en gång och det var under äventyret i Nya Zeeland sommaren 2011. Det var genom kontakter i Mjölbys juniorlag, och genom Joshua Hay som spelade i Linköpings HC:s U16-lag, som han fick komma till Aucklands lag Bottany swarm. Hays pappa kom från nya Zeeland till Linköping för att bygga en golfbana och byggde så broar mellan världen "down under" och Östergötland.

Sigvant besökte Fiji, och jobbade i Auckland som målare, trädgårdsmästare och säkerhetsvakt när han inte spelade hockey som var det han åkte för. Laget blev mästare den säsongen, i en liga med fem lag.

– Hockeyn växer där nere. Det är dyrt för det finns bara två leverantörer av material och de har monopol, men det blir större. Landslaget är rankat 30 i världen, berättar Skänningekillen som drömmer om att åka tillbaka och spela någon säsong till.

Han är nyanställd lärare på Bjälbotullsskolan där för övrigt LHC-legendaren Mike Helbers klubba hänger på väggen efter ett besök på 1990-talet. Sigvant gick själv på skolan då som liten elev och nu är han tillbaka.

– Jag har ju sommarlov nu så det kan funka att åka tillbaka då. Jag har kontakter kvar och de jag bodde hos har varit här och hälsat på, berättar 29-åringen.

Motala AIF trivs Joakim Sigvant i bra nu. Han känner flera spelare i laget och har haft tränaren Patrik Söderlund tidigare.

– Spelarna i laget är trevliga och det finns många duktiga ledare runt omkring. Man blir servad på både träning och match. Vi har fått till oss att man vill satsa på egna led och bygga underifrån och det tycker jag är helt rätt. Själv har jag målet att ha roligt och jag driver gärna på de yngre, det är roligt att se juniorer som kommer upp.

Vilka är Maifs nyckelspelare?

–  Pontus Ronell, Robin Jonsson, Jimmy Bothén och målvakten Adam Carlswärd. Det är svårt att inte säga dem, säger Joakim Sigvant.

Joakim Sigvant har stor passion för hockeyn och nu blir det en ny klubbadress i vinter, Motala AIF. En känslig övergång tidigare för en Wetternson, men inte nu längre.
Joakim Sigvant har stor passion för hockeyn och nu blir det en ny klubbadress i vinter, Motala AIF. En känslig övergång tidigare för en Wetternson, men inte nu längre.
Drömmer om Australien

Namn: Joakim Sigvant. Ålder: Fyller 30 år i december. Bor: Lägenhet i Linköping. Familj: Mamma, pappa, bror och syster. Singel. Yrke: Lärare på Bjälbotullsskolan i Skänninge. Fritidsintressen: Idrott, sport i allmänhet, resa. Förebild: Bobby Ryan, NHL-stjärna i Ottawa. Drömresemål: Australien. Blir glad av: Hockey. Lyssnar på: 70-talsrock. Bästa tv-program: Twin peaks. Favoritlag: Färjestad.  Okänd talang: Språk. Ishockeyklubbar: HC Wettern, Mjölby HC, Bottany swarm, Mjölby BRS, Motala AIF.

Karta: Bjälbotullskolans förskola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!