LHC-stjärnan lider fortfarande av sviterna

När truppen till Damkronornas läger i Falun presenterades på torsdagen fanns inga LHC-spelare med. Rutinerade forwarden Pernilla Winberg, som varit ett självklart namn tidigare, lider fortfarande av sviterna efter sin hjärnskakning.

LHC:s Pernilla Winberg är borta från spel på grund av en hjärnskakning.

LHC:s Pernilla Winberg är borta från spel på grund av en hjärnskakning.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Ishockey2019-10-25 07:00

Den fjärde oktober var olyckan framme. Pernilla Winberg fick en lätt smäll mot huvudet i matchen mot Djurgården men fortsatte spela vidare. Efteråt kom huvudvärken smygande och hon har lidit av sviterna efter smällen sedan dess. 

– Jag har vilat i tre veckor nu och det har blivit bättre den senaste veckan. I går (onsdag) började det släppa lite. Även synen påverkas litegrann. Det är en konstig hjärnskakning med en lättare huvudvärk som sitter i under en längre tid. Det är inte så att jag spyr och sånt utan det är mer en huvudvärk som håller i sig, berättar Winberg, som senast förra säsongen var borta i en månad på grund av en hjärnskakning. 

Än så länge har hon inte heller kunnat börja med hjärntrappan.

– Jag får inte börja med någon hjärntrappa förrän huvudvärken är helt borta. Förhoppningsvis kan jag börja med den nästa vecka om allt går som det ska. Det är det som är svårt med hjärnskakningar. Du vet aldrig när du borde starta och du kan få bakslag och få börja om igen, säger 30-åringen. 

Den 14 augusti gick landslaget ut i strejk där de två huvudpunkterna i konflikten var förlorad arbetsinkomst och försäkring för spelarna. Den 15 oktober var konflikten löst efter beslut om bland annat just de två huvudpunkterna. Trots att det under en längre tid var oenighet mellan parterna råder nu en positiv anda omkring landslaget. Men på grund av att det är oklart hur lång tid det kommer ta innan Winberg är tillbaka i spel har hon och förbundskaptenen Ylva Martinsen tagit beslutet att inte ta med henne till den första samlingen efter konflikten. 

– Det är trist att jag missar det lägret nu när vi börjat få igång allting med landslaget, säger Winberg lite uppgivet och fortsätter: 

– Vi kommer vara starkare än någonsin nu och det känns bra inför framtiden att vi har bättre förutsättningar. Vi fick igenom det mesta som vi ville och det är kul att det gick så pass bra som det gjorde. 

På fredagen spelar klubblaget Linköping HC mot tabellettan HV71. Den matchen kanske Winberg  följer hemma från tv-soffan. 

– Jag ska helst inte kolla så mycket på tv. Men jag kollade lite när vi spelade förre helgen så man ändå är med i matcherna litegrann. Det är ganska tufft nu med så pass många skador på så viktiga spelare. Men vi har många yngre spelare som fått chansen och gjort det bra. De växer in i sina roller nu och får lite kött på benen. Jag hoppas vi klara oss bra ändå och har en viktig helg nu mot HV och Göteborg. 

Hjärntrappan

Steg 1: Total hjärnvila, på frågan ”Hur mår du från 0-100?” ska svaret bli 100, annars fortsatt vila. 
Steg 2: Promenader, lätt jogging, cykling. 
Steg 3: Teknik träning, uppvärmning, passningsspel.
Steg 4: Träning utan kroppskontakt.
Steg 5: Fullt spel. 
Steg 6: Match.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!