Charlotte Kalla har varit på höghöjdsläger med skidlandslaget i Seiser Alm före alla sina mästerskap, förutom inför OS 2010.

Men den här säsongen är det det första riktiga lägret med landslaget för Kalla som valde att satsa eget under träningssäsongen.

Och den här gången har tiden i Dolomiterna varit viktigare än någon gång tidigare. Säsongen som föregicks av en efterhängsen revbensskada och inleddes med hjärtflimmer, inställda tävlingar och hastigt ändrade planer gång på gång, har till slut landat i något riktigt positivt.

Det har varit fantastiskt fina förhållanden och det är jättekul att vara tillbaka i gänget. Ett upptrappningsläger blir speciellt inte en massa mängdträning som ska göras. Seiser Alm är ett ställe jag trivs väldigt bra på, inte bara för att det är fint träningsmässigt och erbjuder mycket varierad skidåkning, utan också för att det är god mat och stabilt väder och just det att få komma iväg lite grann. En lugn och mysig alpby, man blir ganska avskärmad.

17 höjdarpass

Att Kalla efter alla besvär ändå kommer väl förberedd till ännu ett VM känner hon sig trygg med. 17 träningspass i den sköna miljön har gjort sitt.

Jag är väldigt nöjd med det jag har haft att genomföra. Det tuffa testet, det vi kallar A3+, funkade också bra. Då tog jag mig ner 200 meter till drygt 1 600. Fortfarande hög höjd, men inte riktigt som uppe i Seiser Alm.
Det var egentligen efter Tour de Ski som jag kunde lägga upp någonting långsiktigt och inte bara vänta in skador och så. Det har gett mig arbetsro, en arbetsro som jag inte har haft på ganska länge.

Kalla har hunnit med 14 individuella lopp under berg-och-dal-bane-vintern. Bästa loppet?

Oj, kanske 10 kilometer på SM, det tycker jag var ett bra lopp, säger hon efter några ögonblicks funderande.

Genrep i Estland

Samma distans gäller i världscupen i Otepää på söndag. Kalla har växt i klassiskt på senare år och hoppas det ska synas i VM-genrepet i Estland.

Utvecklingen av överkroppsstyrkan har varit riktigt bra. Sen blev det ju väldigt speciellt med skadan när jag från augusti inte kunde använda överkroppen på samma sätt. Men annars handlar det mycket om att hitta tajmingen och tekniken och få det att flyta på.
Jag hoppas kunna disponera krafterna bra, vill verkligen vara alert på de flesta partier av banan. Det var länge sen jag tävlade i Otepää, det är en bana jag tycker är otroligt fin, den är utmanande, många tuffa stigningar, det ska bli jättekul att få komma dit och tävla.