– Linköping har många skickliga spelare och en häftig backsida med många egna spelare från deras hockeygymnasium. En häftig utmaning, sa Växjötränaren Sam Hallam.

5–0 (0–0, 3–0, 2–0) till Linköpings HC i hemmamötet med Malmö betydde tre saker:

1) Upp till tredjeplats i tabellen med 94 inspelade poäng på 52 omgångar.

2) Kvartsfinal mot Växjö, som i sin tur avslutade med seger mot Luleå.

3) Att det inte, till skillnad från de tre senaste åren, inte kan bli möte med ett Skellefteå förrän i en eventuell final.

Malmö var svårt skadeskjutet och hade inte heller något att spela för. Från och med andra perioden var det klasskillnad och mest en fråga om hur stor segern skulle bli inför 5 292 åskådare i Saab arena.

Enligt spelschemat var det sista matchen i grundserien i mars, men i en period kändes det mest som tredje träningsmatchen i augusti.

Ingen fart, ingen skärpa, ingen energi.

LHC skapade några chanser åt sig själva och några åt Malmö där Henrik Hetta – som placeras i Skellefteå till nästa säsong – var närmast med ett skott i stolpen.

– Vi måste bli vassare i andra perioden, sa Niklas Fogström i pausintervjun i C more.

Sagt och gjort.

Inte för att det rent spelmässigt nådde några höga höjder då heller, men det var i alla fall mycket som blev bättre. Broc Little visade vägen med att själv göra både 1–0 och 2–0 innan han spelade fram Nichlas Hardt till öppet mål och 3–0. Två mål tog amerikanen upp på 21 fullträffar, vilket gjorde att han ytterligare närmade sig toppen av skytteligan.

– Det märks att de är få spelare och blir lite trötta. Puckarna har hittat mig och jag har haft lite tur på målen, sa Broc Little.

Snyggt framspelad av Niklas Fogström satte Jens Jakobs 4–0 mot sina gamla lagkompisar och strax senare avslutade han även målskyttet för kvällen.