Crossljud på Duntis kan leda till utredning

Frågan om motorljuden från Dunteberget har aktualiserats igen. Nu övervägen kommunen att genomföra nya bullermätningar.

Motorljuden från Dunteberget har diskuterats under ett antal år. Nu kan crossljuden leda till utredning.

Motorljuden från Dunteberget har diskuterats under ett antal år. Nu kan crossljuden leda till utredning.

Foto: Thomas Augustsson

Motocross2019-09-06 07:00

I många år har frågan om motorljuden från anläggningen på Dunteberget diskuterats av och till. De senaste åren har det varit relativt tyst i frågan, men nu har kommunen fått in klagomål som gäller buller från motocrossverksamheten. De kom in under förra året och i år. I klagomålen anges bland annat att det är svårt att föra ett samtal utomhus på grund av ljudnivåerna och man efterlyser åtgärder. I våras var miljö- och hälsoskyddsinspektörer ute för att göra en mätning av hur situationen var.

– Vi har ute på plats och talade med de klagande. Sedan gjordes en indikerande mätning för att bedöma hur läget ser ut när de kör på anläggningen. Vid det tillfället körde bara en cross, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Bobby Berglund.

Eftersom enbart en cross kördes bedöms inte mätningen som fullständig och representativ enligt de närboende. Mätningen visade dock att ljudnivåerna låg under gränsen på 60 decibel, nämligen mellan 56-57 decibel. I sin rapport från besöket skriver tjänstemännen att deras bedömning är att om det varit fler motocrossförare på banan vid det tillfället så skulle mätvärdena överstiga 60 decibel. Man skriver vidare: "Miljö- och hälsoskyddsenheten anser att det behöver göras en utförlig beräkning och/eller mätning av verksamhetens träningar". Rapporten har skickats till SMK Motala MC-klubb som anser att klagomålen är obefogade eftersom värdena understeg 60 decibel. Dessutom motsätter de sig uppgifter från de klagande om när i veckan det förekommer buller.

– Vi ska nu sätta oss utifrån de svar som vi fått in från klubben och se om vi ska gå vidare med det här. Om vi ska det ska vi titta på om det i så fall ska göras nya mätningar eller om vi ska göra beräkningar. Vi har inte bestämt oss för någonting än så länge, säger Bobby Berglund.

När ett besked om hur man ska gå vidare kan komma är inte klart i dag. Bobby Berglunds bedömning är att man kommer att meddela det under hösten.

2013 genomfördes omfattande mätningar gällande buller från Dunteberget. Då omfattade mätningarna flera av motorverksamheterna. Så är inte fallet den här gången.

– Det här arbetet som vi gör nu gäller specifikt motocrossverksamheten. Det är det som klagomålet som vi fått in gäller. Det här berör inte speedway, folkrace eller någonting annat, säger Bobby Berglund.

Karta: Dunteberget Motorstadion
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!