Räknar man ut ett snitt på eleverna på Rikstriathlongymnasiet i Motala så tränar de runt 700 timmar per år.

– Sen är det ju ett stor skillnad i träningsmängd mellan varje individ. Några av dem kanske tränar 400 timmar och de som kommit längst tränar runt 900 timmar, säger tränaren Joachim Willén som förklarar att det med den träningsmängden är viktigt att ha en viloperiod per år. Något som han med ett leende konstaterar att eleverna inte alltid håller med om.

– De ser det inte som så viktigt. De blir sugna på att köra igång igen ganska fort. Men på sikt är det viktigt och det kommer de får en ökad förståelse för med tiden. Nu tror de ju att de är helt oövervinnliga, säger Willén.

Artikelbild

| Frida Nöu kämpar för att hålla undan för Albin Andersson och Daniel Nöu.

Två veckors vila är det som väntar i samband med höstlovet och för att ta ut det lilla sista så har de den här veckan kört Rig-triteamtour. En lagtävling där eleverna under veckan haft ett intensivt program med tävlingar varje dag.

– Vi började med det i fjol och de tycker det är jäkligt kul. Förra året så var vi tre lag men i år så fick vi bara ihop två, berättar Willén.

Grenarna har varvats mellan simning, cykel och löpning där lagen tampats om poängen i varje gren. Och av döma av regeldiskussionerna innan loppet över 3000 meter ska starta i Fålehagen så ligger det en hel del prestige i att vara i det vinnande laget.

– Lite prestige är det, medger Emelie Eriksson leende efter att hon hållit undan för Vasco Vilaca och gett laget nio poäng i grenen.

Artikelbild

| JVM-tvåan Vasco Vilaca sprang de tre kilometrarna i Fålehagen på 9.06.

Ser du fram mot en viloperiod efter det här?

– Det ska bli skönt. Det är då man inser hur mycket tid träningen tar. Men helt ifrån det kan man inte vara. Förra gången hade jag bara en vecka och då körde jag tre pass.