Klockan 07.00 stakade Jonas Ekblom ut i Vasaloppsspåret i Berga By. Men medan de övriga deltagarna nöjda pustade ut efter att ha stakat de nio milen ner till målet i Mora så satte sig Ekblom i bilen för att bege sig till Motala och etapp två i sin utmaning. Nämligen att genomföra alla fyra klassikerlopp i följd.

– Det är väl lite för att testa sina gränser. Man behöver nya utmaningar och det är fascinerande att upptäcka nya saker. Men de flesta saker på den här jorden har ju redan upptäckts eller gjorts. Och kört alla loppen i följd har ju andra gjort förut. Men vintertid verkar ingen ha gjort det så det känns ju roligt att vara först med det, säger Ekblom som sent i måndags kväll satte sig på cykeln och gav sig iväg på de 30 milen runt Vättern.

– Det blev en Vätternrunda med modifikation. Av säkerhetsskäl cyklade jag inte samma sträckning. Sista biten från Hammarsundet visste jag inte var lämplig att köra men att vägen efter Jönköping inte var det kom som en överraskning. Så där fick jag tänka till lite, så till slut bestämde jag mig för att cykla samma väg tillbaka igen. Det viktiga för mig var ju att distanserna blev de rätta och det här är ju inget som är sanktionerat av Vätternrundan. Det loppet körs ju bara en dag om året, säger Ekblom som efter lite drygt 14 timmar åter rullade in i Motala. Där han även klarade av simmomentet.

Artikelbild

| Jonas Ekblom pustar ut efter att ha gått i mål på Lidingö.

– Ja, det blev inte det riktiga Vansbrosimmet. Jag fick ju idén till det här när jag åkte förbi Vansbro i fjol och såg att det var öppet vatten så att det skulle vara genomförbart. Men i år var det fruset så då simmade jag sträckan i Varamon istället. Där är det ju långgrunt så där var det ju säkert också, säger äventyraren som efter att ha klivit upp ur Vätterns svalkande böljor satte sig i bilen, med föräldrarna bakom ratten, för transport till den sista delen i sin utmaning. De 30 kilometrarna runt Lidingö.

– De var inte heller att leka med, det var ju inte världens bästa förhållanden. Isigt och mörkt så min pannlampa har verkligen fått jobba, säger Ekblom som efter att ha varit vaken i drygt 35 timmar till slut kunde springa i mål i sin alldeles egna Vinterklassiker.

– Det var en skön känsla att gå och lägga sig efter det, säger Ekblom som är uppväxt i Hudiksvall men som för tillfället är bosatt i Stockholm. Där han nu kan börja fokusera på nästa utmaning.

– Ja, det blir i höst. Då ska jag bege mig till Sydamerika och cykla från norr till söder där.