I skrivande stund har arrangerande Motala AIF friidrottsklubb 1 196 anmälda till loppet, vilket gör att det lär bli det största deltagarantalet under de fyra år som loppet bara hållits i Motala.

– Det har smällt till rejält i antalet anmälningar senaste veckorna. Mycket lokalt och från närområdet, säger Maifledaren Peter Håkansson.

2013 var året då Motalabron och nya riksväg 50 invigdes, med ett femkilometerslopp i stan och en halvmara från Skänninge längs nya vägen. 2 400 deltagare var med den gången i ett lopp som arrangerades av Maif, Akele och Skeninge IK tillsammans.

Uppföljaren Nya Broloppet har Maif haft hand om sedan 2014 och båda loppen ihopräknade ger nu femårsjubileum på lördag.

– Vi har tagit fram en jubileumsmedalj som blir unik för just i år, säger Peter Håkansson.

Nya Broloppet består av två vuxenlopp, ett på tio kilometer och ett på fem. Sedan finns ett ungdomslopp på 2,5 kilometer och ett knattelopp. Allt med start och mål i Stadsparken.

Det går att direktanmäla sig före start på lördag för den som vill spontanspringa någon distans.

Det blir en utökning av den musik längs banan som hade premiär i fjol och det blir tidsballonger med farthållningslöpare för 40, 50 och 60 minuter på milen.

– Vi försöker göra allting ett snäpp bättre varje år, säger Peter Håkansson.

Maif mobiliserar ett 50-tal funktionärer och i fjol gav Nya Broloppet 60 000 kronor i överskott.

– Det omsätter ganska mycket, men det är stora kostnader också, säger Peter Håkansson.

Varför ska man springa Nya Broloppet?

– För att det är en fest. Om man tycker om att springa är det ju naturligt att göra det på hemmaplan inför sin familj och sina fans, säger Maifledaren.