Satsning på bilismen – men inte på barnen

Kommunfullmäktige i Motala bör ta sitt ansvar och rösta ner förslaget om en avgiftshöjning i kulturskolan, anser Rolf Andersson.

Avgiftshöjningen hindrar utvecklingen av kulturskolan till en skola öppen för alla – även för barn i familjer med små ekonomiska resurser, skriver Rolf Andersson.

Avgiftshöjningen hindrar utvecklingen av kulturskolan till en skola öppen för alla – även för barn i familjer med små ekonomiska resurser, skriver Rolf Andersson.

Foto: Henrik Montgomery / TT

Debatt2019-10-03 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I februari 2018 tog kommunfullmäktige beslutet att kulturskolans avgifter skulle sänkas till 200 kr per termin. Ingen extra avgift skulle tas ut för instrumentlån. Denna kulturreform delfinansierades genom ansökta medel från statliga kulturrådet. (Det går endast att ansöka om denna typ av medel vid ett tillfälle för ett och samma syfte.) Alla partier i KF var överens om beslutet och de var dessutom eniga om att finansieringen skulle lösas inom bildningsnämndens ram. Det antyddes också i flera sammanhang att satsningen skulle fortsätta även kommande år.

Effekten av reformen lät heller inte vänta på sig. Intresset för de olika kulturverksamheterna ökade markant, inte minst från områden som varit underrepresenterade, och i vissa nybörjargrupper fördubblades elevantalet.

De barn och ungdomar som tidigt får uppleva glädjen och gemenskapen i att utöva musik, dans och teater får erfarenheter och utvecklar egenskaper som gör livet rikare – både för individen och samhället i stort. Denna insikt verkade vara väl befäst i alla politiska läger.

Självklart borde kommunen ha ett särskilt ansvar för att fånga in barn och ungdomar från mer utsatta miljöer. De som vanligtvis inte hittar till kulturskolans verksamheter. Den vinst som samhället, och inte minst individen själv, gör om fler hamnar i gemenskapen i kulturskolans grupper kan inte överskattas.

Nu lägger Alliansen fram ett förslag om att höja avgifterna för kulturskolans elever. Istället för att betala 200 kr per termin skall nu en elev betala 675 kr (plus 200 kr i instrumenthyra)!

Det är inte svårt att gissa vilka förödande konsekvenser detta får för en fortsatt utveckling av kulturskolan till en skola öppen för alla – även för barn i familjer med små ekonomiska resurser.

Bildningsnämndens ordförande försvarar förslaget så här: ”Vi i Alliansen resonerar att en stor del av de som går i kulturskolan har föräldrar som faktiskt har råd att betala avgiften.”

Jasså? Och alla de andra då?

Samtidigt som kommunen föreslår en besparing på kulturskolan vill man satsa pengar på att införa avgiftsfri lördagsparkering i centrum.  Det verkar ju lite märkligt om Motala kommuns satsning på en hållbar framtid ska inledas med att underlätta för mer koldioxidutsläpp och ökad kommers. Hur mycket av besparingen på kulturskolan är kvar efter denna ”reform”?

Vad var det Greta Thunberg sa? 

”Ni sviker oss. Men unga i dag har börjat förstå ert svek. Alla framtida generationers ögon är på er. Om ni sviker oss kommer vi aldrig att förlåta er. Vi kommer inte låta er komma undan. Här och nu drar vi en gräns”

Det blir svårt för oss kommunmedborgare - och inte minst för personalen på kulturskolan – att försöka förklara för barnen att de vuxna i Motala satsar på bilismen och kommersen men struntar i barnen, kulturen och klimatet.

Min förhoppning är att kommunfullmäktige tar sitt ansvar och röstar ner förslaget om avgiftshöjningen till kulturskolan, så att ni och vi andra vuxna i Motala kan se våra barn och barnbarn i ögonen – även i morgon.