Insändare Vi unga som lever på landsbygden idag upplever att det blir allt svårare och dyrare. Hela samhället signalerar att man ska flytta till en stor stad för att vara lyckad. Vi känner oss svikna av regeringen och efterlyser åtgärder för att ändra på den trenden.

Vi är oroliga för framtiden, några av oss måste faktiskt se till att ni andra får mat till exempel. I dag har många av oss ett par timmars resväg till skolan, och får alltså mindre tid till läxor, vila och andra aktiviteter. Om man ska in till stan och till exempel träna ska man ha tur om bussarna passar. Därför är Epa-traktor eller moped ett väldigt användbart alternativ. Men alla har inte råd eller möjlighet till det. Vi i Landsbygdspartiets ungdomsförbund vill se att ungdomar på landsbygden har möjlighet att ta B-körkort redan vid 16 års ålder, just därför att vi har ett helt annat behov att kunna transportera oss. Ofta har många av oss redan fått körvana hemma på gården med till exempel traktor. Vi vill även att B-körkortet skall ingå i undervisningen på högstadiet, och bekostas av staten, nu är körkort en klassfråga.

Varför byggs det inte fler skolor? Fördelarna skulle vara många. Vi tror att flera mindre skolor med fler lärare skulle höja inlärningen, motivationen och gemenskapen samt minska otryggheten.

Det är vi som är framtiden, vi som kommer att fortsätta bygga upp välfärdssamhället, ta hand om er när ni blir gamla, inkontinenta och dementa. Vi antar att ni då vill ha bästa tänkbara samhälle, bästa tänkbara vården och bästa maten? I så fall måste ni satsa på oss ungdomar, i hela landet.

Vi som faktiskt vill bo och jobba på landsbygden behöver bostäder och ekonomiska möjligheter för att kunna bilda familj och bo kvar. Vi behöver skolor, affärer, bra vägar, trygghet och bredband. Vi behöver ha bil och kunna tanka den. Vi vill även att våra äldre skall kunna bo här hos oss, bra lägenheter för dem behövs. Allt detta skapar också arbetstillfällen.

Och när alla stadsbor ska ut på landet på semester måste några av oss ha traktorer och maskiner för att underhålla vägar och badstränder, skogar och hagar, för ni vill se öppna landskap, kosläpp och kunna köpa glass när ni är här.

Vi i Landsbygdspartiets Ungdomsförbund vill att det ska byggas mer i byar, satsas på ungdomar, småföretagande och lantbruk, så hela landet kan leva!

för Landsbygdspartiets Ungdomsförbund

Jennifer Breitner

ordförande, Ervalla, Örebro

Måns Holmqvist

Ringarum, Nyköping

Fredrik Andersson

Risby, Uppsala

Christopher Sörengård

Ervalla, Örebro

Martin Kähäri

Storfors