Föräldrarna tappar alla perspektiv

Jakten på unga talanger får föräldrar att tappa huvudet.

Ulrika G. Gerth skriver om det osunda kravet på unga idrottstalanger.

Ulrika G. Gerth skriver om det osunda kravet på unga idrottstalanger.

Foto: Öst Media

Krönika2019-11-01 14:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eva fyllde nyss 12 år. Så här ser hennes veckoschema ut: två pass långdistanslöpning, två fotbollsträningar, en fotbollsmatch, två lacrosseträningar (en krävande lagsport med håvar, boll, och mycket sprintande), en lacrossematch, ett pass styrketräning. 

Vid den senaste löpartävlingen kom hon på tolfte plats av 350 deltagare men jag tvivlar på att hennes pappa var nöjd. Han anmälde nyligen lillasystern till löpträning tidigt varje lördagsmorgon. 

Ja, det är galet. Så galet att John O’Sullivan, före detta coach och fotbollsspelare på professionell nivå, reser landet runt för att sätta stopp med sitt projekt, “Changing the Game.” 

Häromveckan föreläste han på mina barns mellanstadieskola. Han vill få föräldrar, ungdomsledare, och sportklubbar att inse att det hysteriska fokuset på unga talanger driver oss rakt in i bergväggen. Eva är nämligen inte ensam om att ha aktiviteter sju dagar i veckan. Det är en svårförklarlig epidemi, ett “rat race.” Och det får alltför många föräldrar att tappa alla perspektiv. 

I praktiken innebär det till exempel att en mamma tar sig friheten att högt och tydligt klaga på flera spelare i min 12-årings fotbollslag. “Om det vore upp till mig skulle den där bänkas,” säger hon under matchen. Gissa vem hon syftade på? Eller att föräldrar som coachar ett lag med nioåringar låter sina egna döttrar spela hela matchen medan resten byts ut. Eller att fotbollsklubben ser sig nödgad att skicka ut en uppförandekod till föräldrarna — flera överträdelser leder till att hela laget stängs av. 

John O'Sullivan säger det är bra att prova olika sporter, speciellt i unga år, men inte alla på samma gång. Inget av det han säger är nytt eller revolutionerande. Vi vet ju alla hur det ligger till men kör ändå som skottspolar mellan träningarna. Vill ditt barn börja med en ny sport på sin 10-årsdag? Räkna inte med ett varmt välkomnande när resten av laget redan hårdtränat i tre år.

Vid åtta års ålder delar fotbollsklubbarna upp spelarna i tre nivåer. De som tidigt tar sig in i den högsta divisionen får omedelbar stjärnstatus.  När tonåren börjar har sju av tio barn slutat helt med idrott,  just i den ålder när de skulle behöva det som mest.

Alla i aulan är överens att så här kan det inte fortsätta. Men det gör det ändå såklart. På det här tåget sitter passagerare som vägrar kliva av. 

Ulrika G. Gerth är uppvuxen i Åby och bor sedan många år i USA. Hon nås på ulrikag@gmail.com.