Ledare Tror du på tomten också när du tror på Lafferkurvan?, twittrade Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt häromveckan till sin ständige debattmotståndare Liberalernas partiledare Jan Björklund. Den senare hade precis konstaterat att avskaffad värnskatt och statlig inkomstskatt inte skulle kosta statskassan något.

Lafferkurvan är det nationalekonomiska sättet att illustrera hur statens skatteintäkter riskerar att avta när nivån på skatterna når en viss punkt. Det kan tyckas självklart. När skatterna blir så höga att en ökad inkomst inte märks i plånboken påverkar det människors beteende. Man väljer kanske att arbeta mindre, värderar fritid högre än fortsatt karriär eller så ser man till att istället för lön få förmåner som inte inkomstbeskattas.

Därför finns det alltid en skattenivå som är så hög att ytterligare skattehöjningar leder till oförändrade eller till och med minskade skatteintäkter.

Ändå har detta varit politiskt kontroversiellt. Så sent som i en riksdagsdebatt förra hösten menade exempelvis finansminister Magdalena Andersson att det bara är högerextrema republikaner i USA som tror att alltför höga skatter riskerar att gå ut över skatteintäkterna. Inom nationalekonomin betraktas lafferkurvan däremot som en självklarhet, även bland mer vänsterinriktade ekonomer som Thomas Piketty, som Andersson själv gärna hänvisar till.

Nationalekonomen Jacob Lundberg har i en ny rapport utgiven av tankesmedjan Timbro analyserat beskattningen av höga inkomster i 27 OECD-länder. Hans slutsats är att fem länder idag beskattar höga inkomster på ett sätt som gör att statens intäkter skulle öka om dessa skatter sänktes. Sverige är ett av dem.

Liberalerna är det enda parti som konsekvent drivit på för att avskaffa värnskatten och samtidigt höja gränsen för den statliga skatten. Det är orimligt att straffbeskatta utbildning och ansträngning, som ju i alla andra sammanhang är företeelser vi vill uppmuntra. Det är i sig ett starkt argument. Att reformen skulle vara gratis för statskassan gör den än mer naturlig att genomföra.

Liberalernas linje borde vara självklar politik för en alliansregering efter valet i september. (Liberala nyhetsbyrån)