Svårknäckt budgetnöt för Vadstenas politiker

Vadstenas situation är avsevärt tuffare än många andra kommuners, vilket måste hanteras med stort allvar.

För Vadstenas del är det fullmäktigesammanträdet den 27 november som gäller för beslut om kommunens budget för år 2020.

För Vadstenas del är det fullmäktigesammanträdet den 27 november som gäller för beslut om kommunens budget för år 2020.

Foto: Emmilie Engström

Ledare2019-11-16 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Den årliga politiska budgethögtiden november är här igen. För Vadstenas del är det fullmäktigesammanträdet den 27 november som gäller för beslut om kommunens budget för år 2020 och förarbetet inför detta är i full gång sedan länge. Vi är nu inne på upploppet på något som i det närmaste skulle kunna liknas vid ett 10 000-meterslopp i stafettform, med olika långa delsträckor.

I det 19 textsidor långa dokumentet ”Strategisk plan och budget 2020-2022” som är ett förslag från den politiska majoriteten i Vadstena bestående av Moderaterna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet finns det en hel del att läsa om nuläget och framtiden.

En av de potentiellt mer spännande delarna, åtminstone för den djupare politiskt intresserade individen, är den tänkta nya användningen av det som kallas tillitsbaserad styrning. Den är dock inte igång ännu, vilket gör att vi får vänta ytterligare något eller några år innan vi får se den nya styrningen i aktion.

Den mycket korta kommunvisionen som tidigare har diskuterats på MVT:s ledarsida finns också med i dokumentet. ”Vadstena ger dig ett rikare liv. Här skapar vi framtiden mitt i historien.” Vackra ord som knyter an till kommunens attraktionskrafter, men vad betyder orden i praktiken? Det är betydligt svårare att precisera, men det görs åtminstone ett ärligt försök.

Precis som många av Sveriges 290 kommuner får Vadstena allt fler barn och allt fler årsrika i sin befolkning. Samtidigt minskar andelen för åldrarna där emellan, vilket försvagar kommunernas ekonomiska bas då skatteintäkterna relativt sett minskar. Vadstenas situation är därtill avsevärt tuffare än många andra kommuners, vilket måste hanteras med stort allvar.

I den strategiska planen nämns också stora yttre satsningar som Lalandia i norr och Ostlänken i öst, men framför allt den sistnämnda känns lite väl långsökt att hantera inom ramen för perioden fram till 2022. Oavsett vilket är det bra att det tydligt framgår att fler bostäder behövs. Bland annat planeras det för fler lägenheter i form av ytterligare ett trygghetsboende, ett väldigt viktigt verktyg för att kunna klara av situationen framöver.

Vadstena kommun slår sig för bröstet när det gäller resultat inom förskola och grundskola. Det är förståeligt, eftersom ingen annan lär skryta åt dem. Samtidigt missas till stora delar aspekten att Vadstenas pojkar underpresterar rejält i förhållande till flickorna, även om det i förbifarten nämns i den del som kallas ”på dagordningen”.

Flera stora investeringar i skollokaler finns också med i planerna, men orkar kommunen verkligen med allting ekonomiskt framöver? Det ska också byggas eller investeras i sporthall, bostäder, simhall, ishall med mera. Här kan det komma att krävas hårda prioriteringar mellan olika delar, samtidigt som det vore bra att undersöka möjligheterna att få privata aktörer att utföra byggnation för att minska behovet av tunga kommunala investeringar med stora lån.

Avslutningsvis ska en väldigt välkommen del av dokumentet lyftas fram, nämligen den om tillgänglighet för personer med olika typer av funktionsnedsättningar. Även om det kan bli svårt att uppfylla ambitionerna är det mycket välkommet att perspektivet finns med på allvar.

Tobias Josefsson